eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Letette hivatali esküjét az új görög miniszterelnök – a nap hírei

A Wagner csapatai nem akarták megbuktatni Vlagyimir Putyin elnököt – jelentette ki a zsoldoscsoport vezetője. Megállapodtak az Európai Békekeret 3,5 milliárd eurós kiegészítéséről az uniós tagállamok külügyminiszterei. Udvaros Dorottya kapta a Nemzet Színésze elismerést. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

A Wagner csapatai Vlagyimir Putyin elnököt nem akarták megbuktatni, csak az ország védelmi problémáira akarták felhívni a figyelmet – jelentette ki az orosz zsoldoscsoport vezetője, aki először szólalt meg a szombati események óta. Jevgenyij Prigozsin a Telegram csatornára feltöltött 11 perces hangüzenetben arról beszélt, hogy csapatai 24 óra alatt akkora távolságot tudtak megtenni Oroszországon belül, mint az orosz hadsereg Ukrajnában az invázió kezdete óta. Ezzel szerinte demonstrálták, hogy szervezettebbek, hatékonyabbak és felkészültebbek mint az orosz haderő. Azt mondta, hogy szombati akcióban 33 wagneres zsoldos halt meg, ők maguk viszont egy orosz katonát sem öltek meg.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete jelezte, hogy Washingtonnak nincs köze a Wagner katonai csoport zendüléshez – jelentette ki az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov arról, hogy a külföldi titkosszolgálatoknak volt-e közük a Wagner-lázadáshoz elmondta: az illetékes orosz szervek dolgoznak ennek megállapításán.

Megállapodtak az Európai Békekeret 3,5 milliárd eurós kiegészítéséről az uniós tagállamok külügyminiszterei. Ezzel a teljes összeg meghaladja a 12 milliárd eurót. A közlemény szerint határozat egyértelmű politikai jelzést küld arról, hogy Brüsszel tartósan elkötelezett Ukrajna és más partnerek katonai támogatása mellett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány csak azután adta a hozzájárulását, hogy jogi garanciát kapott: a nyugat-balkáni és az afrikai országok is kapnak a megemelt összegből.

Az illegális migráció kezelését hatékonyabbá kell tenni a visegrádi négyek miniszterelnökei szerint. A pozsonyi találkozót követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nincs ok változtatni Magyarország külpolitikai irányultságán és az orosz–ukrán háborúhoz való hozzáállásán a hétvégi oroszországi események után. A vendéglátó Ódor Lajos szlovák ügyvezető kormányfő kiemelte: az EU-nak megoldást kell találnia az illegális migrációra, e tekintetben szerinte a külső határok hatékony védelmére van szükség. Peter Fiala cseh kormányfő a közelgő cseh V4-es elnökség prioritásairól szólva rámutatott: a biztonságos társadalomra és Ukrajna integritásának megőrzésére akarnak összpontosítani.

Németország négyezer katonát küld Litvániába állandó jelleggel a NATO keleti szárnyának megerősítése érdekében. Boris Pistorius német védelmi miniszter Vilniusban azt hangoztatta, hogy a német hadsereg kész a tartós litvániai jelenlétre megemelt létszámban is, ha előtte létrejön a katonák elszállásolásához és gyakorlatozásához szükséges infrastruktúra.

Letette hivatali esküjét az új görög miniszterelnök, Kiriákosz Micotákisz, miután a vasárnapi választáson pártja, az Új Demokrácia megszerezte az abszolút többséget a törvényhozásban. A kormánypárt a 300 fős parlamentben 158 képviselői helyet foglalhat el, jóval megelőzve a legnagyobb ellenzéki pártot, a Szirizát, amelynek 48 mandátuma van.

Magyarország mintegy 16 millió euróhoz juthat abból a támogatási csomagból, amelyet az Európai Bizottság a tagállamok mezőgazdaságának javasol. A brüsszeli testület összesen 430 millió eurót mozgósítana az agrárágazat segítésére. Ebből az összegből 100 milliót kapna öt, Ukrajnával szomszédos ország, köztük Magyarország az ukrán gabona okozta piaci zavarok kezelésére.

Több mint háromszorosára, 313 milliárd forintra növelte a KKV Forgóeszköz Hitelprogram keretösszegét a kormány. A mintegy 6 ezer kérelem összértéke jelentősen meghaladta az eredeti keretösszeget. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium azt közölte: így az eredeti 100 milliárd forintos kerethez átcsoportosítással további 105 milliárd forint uniós forrást, valamint legfrissebb döntése szerint 108 milliárd forint hazai forrást rendelt a kormány.

Magyarországon leghamarabb 2029-ben vagy 2030-ban kerülhet szóba moduláris atomreaktor beszerzése – mondta Világgazdaságnak az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba arról is beszélt, hogy szeretné, ha mind a négy meglévő paksi blokk - amelyeket 2032 és 2037 között kellene leállítani - üzemideje újabb 20 évvel tovább tarthatna, és megjegyezte, ez nem politikai döntésen múlik, hanem műszaki kérdés.

Már többen fizetnek be készpénzt ATM-en keresztül, mint a banki pénztárakban – közölte az OTP a jegybank adatai alapján. A Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján több mint 3,1 millió kártyával csaknem 661 milliárd forint értékben helyeztek el készpénzt ATM-ekben.

Szerbiában szabadlábra helyezték a múl héten elfogott három koszovói rendőrt. A bíróság megszüntette a vádlottak harmincnapos előzetes letartóztatását. A múlt héten a magyar kormányfő kérte a szerb köztársasági elnököt, hogy engedjék szabadon a koszovói rendőröket.

Az olcsó és egyszerűen előállítható szintetikus kábítószerek robbanásszerű terjedésére figyelmeztet az ENSZ. Az éves jelentés szerint Észak-Amerikában 2021-ben mintegy 90 ezren vesztették életüket kábítószer-túladagolásban. A halálesetek túlnyomó többsége a fentanilhoz köthető, amely 50-szer erősebb a heroinnál.

Összesen 300 ezer adag, feketepiaci értékén félmilliárd forintot érő kábítószert vont ki a piacról a rendőrség a most befejeződött háromhetes akciósorozatban. Ezt a kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napján jelentette be az ORFK. Magyarországon is megjelentek a drogpiacon a pszichoaktív hatású, szintetikus katinonok.

Udvaros Dorottya kapta a Nemzet Színésze elismerést. A cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyére. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×