eur:
397.14
usd:
369.81
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Real estate agent and customers shaking hands together celebrating finished contract after about home insurance and investment loan, handshake and successful deal.
Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images

Már több mint háromszorosára nőtt a nulla százalékos vállalkozói hitelprogram

Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerint az összesen 313 milliárd forintos KKV Forgóeszköz Hitelprogramcélja az, hogy a lehető legtöbb vállalkozás kaphasson segítséget.

A program keretében eddig több mint 3 ezer ügyfél részére, 210 milliárd forint értékben történt már meg az előleg folyósítása. A rendkívül sikeres hitelprogram folytatása segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy a megnövekedett működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák munkavállalóikat. A forgóeszköz típusú kölcsön felhasználható készletbeszerzésre, illetve működési költségek finanszírozására, a szükséges anyagok beszerzésére, az igénybe vett szolgáltatások, munkabér költségek, illetve közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségek fedezésére.

A GFM közleményében egyebek közt azt hangoztatja, hogy a kormány minden lehetséges eszközt megragad a gazdasági növekedés megőrzése és a munkahelyek védelme érdekében. Ehhez jól teljesítő, stabil és versenyképes vállalkozásokra van szükség. A kormány döntése alapján a Magyar Fejlesztési Bank 2022. december 8-tól tette újra elérhetővé a KKV Forgóeszköz Hitelprogramot (GINOP-8.3.5-18/B), amely a vállalkozások működési költségeinek fedezésére kínált megoldást nulla százalékos kamat mellett, 100 milliárd forintos keretösszeggel.

A kölcsönkérelmeket 2022 decemberében az MFB Pontok országos hálózatának több mint 300 pontján fogadták be, összességében közel 6000 kölcsönkérelem benyújtására került sor, melyek összértéke jelentősen meghaladta a keretösszeget.

A programot kísérő jelentős érdeklődésre tekintettel a kormány arról határozott, hogy

több mint háromszorosára, összesen 313 milliárd forintra növeli a program keretösszegét

annak érdekében, hogy a kérelmet benyújtó vállalkozások a lehető legszélesebb körben hozzájuthassanak a jelentős segítséget nyújtó forráshoz. Így az eredeti 100 milliárd forintos kerethez átcsoportosítással további 105 milliárd forint európai uniós forrást, valamint legfrissebb döntése szerint 108 milliárd forint hazai forrást rendelt a kormány. Ezáltal a program - az újranyitást követően - összességében több mint 5 ezer vállalkozásnak nyújthat támogatást.

A rendkívül sikeres hitelprogram folytatása segítséget jelent a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy a megnövekedett működési költségek mellett is megőrizhessék stabilitásukat, illetve megtarthassák munkavállalóikat. A forgóeszköz típusú kölcsön felhasználható készletbeszerzés, illetve működési költségek finanszírozására, a szükséges anyagok beszerzésére, az igénybe vett szolgáltatások, munkabér költségek, illetve közüzemi díjnak minősülő rezsiköltségek fedezésére.

A hitelprogram keretében a cégek ügyletenként minimum 5 millió, maximum 150 millió forintra pályázhattak nagyon kedvező feltételekkel.

A teljes futamidő alatt, fix nulla százalékos ügyleti kamatozású kölcsön felvételéhez nem szükséges saját forrás, és az ügyfelet nem terheli semmilyen kezelési költség. A kölcsönösszeg 100 százaléka előlegként igényelhető, amelyből a 2023. december 31-ig felmerült működési- és készletbeszerzési költségeket tudja finanszírozni az igénylő vállalkozás.

A folyósítási határidő 2023. szeptember 30-a, eddig szükséges lehívni a 100 százalékos előleget. Szintén fontos, hogy a szerződéskötésnek 2023. július 31-ig meg kell történnie. A hitelprogramra főként mikro- és kisvállalkozások nyújtottak be kérelmet, legnagyobb számban a kis-, és nagykereskedelemi, a feldolgozóipari és az építőipari ágazatokból.

A program keretében eddig több, mint 3 ezer ügyfél részére, 210 milliárd forint értékben történt már meg az előleg folyósítása.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×