eur:
368.56
usd:
344.69
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén Budapesten, a Marriott hotelben 2016. január 20-án.
Nyitókép: MTI / Soós Lajos

Budapesten rendeznek konferenciát az euroatlanti kapcsolatokról

A transzatlanti együttműködés és értékek új geostratégiai környezet címmel rendez konferenciát Budapesten a Nemzetközi Republikánus Intézet Casper Programja, a Heritage Alapítvánnyal és a Magyarországi Nemzetközi Fejlesztési és Demokratikus Átmeneti Központtal közösen.

Szemerkényi Réka, korábbi washingtoni nagykövet az InfoRádióban elmondta, hogy az eseményre érkeznek vezető szakértők a Heritage Alapítványtól, de előadást tart a NATO főtitkárának politikai tervezési igazgatója, meghívót kapott az Egyesült Államok volt NATO nagykövete és későbbi ukrajnai különmegbízottja, de ott lesz a volt ukrán külügyminiszter is.

Magyar szakértők is részt vesznek a stratégiai beszélgetésben, így a volt külügyminiszter, Martonyi János, illetve az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt.

A transzatlanti kapcsolatokat komoly próbatétel elé állította a 15 hónappal ezelőtt kitört orosz–ukrán háború. A következmények közül az International Republican Institute vezető tanácsadója kiemelte azt a fejleményt, hogy az a fajta stratégiai együttműködés, amely miatt a NATO a hidegháború idején sikeres volt, és amely miatt az újonnan szuverénné vált államok csatlakoztak, nem jelentéktelenné válnak a 21. században, hanem valójában nagyon markánsan meghatározzák a hétköznapi döntéseket.

"Nem lehet már azt a kényelmes pozíciót felvenni, hogy a nagy ügyek, Európát kihagyva, valahogy megoldódnak, hanem ennek azonnali következménye van Európa minden egyes országára nézve. Ezért az egyik következtetés, amit le kellett mindenkinek vonnia, hogy ebben az új stratégiai dimenzióban hogyan tudja garantálni a saját országa biztonságát" – mondta a szakértő. Példaként említette, hogy az eddig semleges Finnország és Svédország a NATO-tagfelvételét kérte, és lezárult az a harmincéves időszak, amely olyan biztonsági együttműködést kínált, amely kizárta a konfliktusok háborúba torkollását.

Azt az alapkoncepcióját a NATO-nak, amely a közös biztonság előfeltételeinek a megerősítésén és az elrettentésen keresztül arra szolgál, hogy minden tagnak erősítse a stabilitását és biztonságát, új, XXI. századi módon kell újragondolni Szemerkényi Réka szerint. "Az új stratégiai szempontok átgondolása nem azt jelenti, hogy eszköztelenül áll a szervezet ebben a kérdésben, hanem azt, hogy a meglevő eszközök alapján milyen új képességek, milyen új stratégiai alapvetések alapján lehet együtt dolgozni tovább" – mondta.

Minden olyan állam, amely ennek a szervezetnek a tagja, sokkal nyugodtabban, sokkal biztosabban nézhet azon kihívások elé, amelyek a XXI. században nagyon nyilvánvalóan kezdenek meghatározóvá válni" – tette hozzá az International Republican Institute vezető tanácsadója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×