eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere beszél a városban tavaly október 9-i gázrobbanásban megsérült társasház károsultjainak gyűjtött több mint félmillió forint pénzadomány átadásán Szekszárdon 2020. január 21-én. Az adományt a szekszárdi Szent Erzsébet Caritas Alapítvány gyűjtötte. A robbanás a Herman Ottó utca egyik többszintes társasházának második emeleti lakásában történt, amelynek következtében az épület több lakása lakhatatlanná vált.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Felmondott a testület Szekszárd polgármesterének

Csütörtökön eltávolították posztjáról Szekszárd fideszes polgármesterét. Ács Rezső tevékenységével kapcsolatban összeférhetetlenséget állapítottak meg.

A 24.hu-t Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd frakcióvezetője tájékoztatta. Szerinte a polgármester mellékjövedelmet élvezett egy másik állásból is. Itt havi 300 ezer forint juttatásban részesült. Az állásról szóló információkat az ERÖV Zrt. vezetője megerősítette a testületnek.

Mivel a két tisztség összeférhetetlen, és Ács Rezső ezt az összeférhetetlenséget 30 napon belül nem szüntette meg, így a közgyűlés nem tehetett mást, mint hogy megállapította az összeférhetetlenséget, és megszüntette a polgármester jogviszonyát. A döntés a következő napon, azaz pénteken hatályba lép - közölte Bomba Gábor.

A közgyűlés döntése ellen a polgármester jogorvoslattal élhet, öt napon belül bírósághoz fordulat, ha ez megtörténik, a végső döntést a bíróság hozza meg.

A szekszárdi politikai helyzetről tavaly novemberben írtunk. Akkor időközi önkormányzat választást tartottak a városban. A Fidesz-KDNP jelöltje fölényesen nyert. Ennek a választásnak komoly tétje volt, hiszen a Fidesznek szűk többsége volt a helyi képviselő-testületben, és mostantól maradt is.

A 24.hu most arra emlékeztet, hogy a polgármester 2021 nyarán úgy szabta át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések. Elvette a bizottságok összes komolyabb döntési jogát, és korlátozta vagy megszüntette a képviselők közgyűlés összehívásával és a napirend meghatározásával kapcsolatos jogosítványait. A polgármester irányítása már a helyi fideszesek számára is terhet jelenthetett, és amikor Ács Rezső márciusban megpróbálta kiadni addigi szövetségese, Gábor Ferenc jegyző útját, nyíltan szembe is fordultak vele.

Reagált a polgármester

Címlapról ajánljuk
A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

Előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában szombaton. A voksoláson az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta kilencedszer dönthetnek a választók a 150 tagú törvényhozás új összetételéről, egyúttal ez a negyedik alkalom, hogy előrehozott választásra kerül sor.

A fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság a jövő fontos témái

A Planet Buapest konferenciáról, az expóról, a fenntarthatóság aktuális kérdéseiről is beszélt Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, de arra is kitért, hogy tervezi-e visszatérését a napi politikába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Fontos terveket árult el a kormány a szélerőművekről

Fontos terveket árult el a kormány a szélerőművekről

Már az ötödik javaslatot terjesztette elő a magyar kormány az Európai Bizottságnak a szélerőművek építésének szabályozásáról, és az őszre várható megállapodás után elsősorban a nyugat-magyarországi területeken tervezi engedélyezni az új kapacitások kiépítését, növelve egyúttal a magyar tulajdonosok arányát is – többek között ezeket jelezte a Planet Budapest 2023 Expo és Élményprogramon pénteken Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×