eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Vonat indul a Kőszeg vasútállomásról 2021. június 1-jén. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak itt a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújításáról.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ezekről a vonatokról csak jelzés után lehet majd leszállni

A GYSEV vonalain május 1-től a személyvonatok kizárólag jelzésre állnak majd meg.

Ezért a cég arra kéri az utazóközönséget, hogy leszállási szándékukat minden esetben időben jelezzék a leszállásjelző gomb megnyomásával, közölte a cég a Facebookon hétfőn.

Kedden a GYSEV közleményéből kiderült, a társaság teljes hálózatán az egyetlen kivétel a Fertőszéplak-Fertőd állomás lesz.

A vasúttársaság 2013 óta a Csorna és Szombathely közötti szakaszon már alkalmazza a feltételes megállási rendet.

A feltételes megállási rend a vonatok menetrendjét nem befolyásolja.

Az intézkedésről a vasúttársaság az ajtókra figyelemfelhívó matricákat helyez ki, emellett az érintett járatokon a fedélzeti utastájékoztató rendszeren és hangosbemondón is figyelmeztetik az utasokat.

Az intézkedéstől a GYSEV jelentős energia-megtakarítást remél, mert fel- vagy leszálló utas hiányában a vonatnak nem kell megállnia, elég lassítania, így jóval kevesebb vontatási energiát használ fel.

Ugyanakkor ez az eljárás nem példátlan Magyarországon, hiszen a nagy testvérnél, a MÁV-nál már évtizedes múltra tekint vissza. Igaz, nem általános gyakorlatról van szó ott sem: a feltételes megállás rendszerét, illetve a leszállásjelzést a MÁV-START 2013-ban vezette be először, akkor a Zalaegerszeg–Rédics vonalon közlekedő Bz motorvonatok utasainak kellett megbarátkozniuk ezzel a megoldással - emlékeztet a vg.hu. Utána 2021-ben és 2022-ben is tovább bővült ez a rendszer, és idén is újabb vonalakon vezetik be.

Külföldön ez a rend több helyen, hosszú ideje jól működik, és a MÁV-nál sincs panasz rá.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×