eur:
391.85
usd:
368.01
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Vonat indul a Kőszeg vasútállomásról 2021. június 1-jén. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak itt a Kőszeg-Szombathely vasútvonal teljes felújításáról.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ezekről a vonatokról csak jelzés után lehet majd leszállni

A GYSEV vonalain május 1-től a személyvonatok kizárólag jelzésre állnak majd meg.

Ezért a cég arra kéri az utazóközönséget, hogy leszállási szándékukat minden esetben időben jelezzék a leszállásjelző gomb megnyomásával, közölte a cég a Facebookon hétfőn.

Kedden a GYSEV közleményéből kiderült, a társaság teljes hálózatán az egyetlen kivétel a Fertőszéplak-Fertőd állomás lesz.

A vasúttársaság 2013 óta a Csorna és Szombathely közötti szakaszon már alkalmazza a feltételes megállási rendet.

A feltételes megállási rend a vonatok menetrendjét nem befolyásolja.

Az intézkedésről a vasúttársaság az ajtókra figyelemfelhívó matricákat helyez ki, emellett az érintett járatokon a fedélzeti utastájékoztató rendszeren és hangosbemondón is figyelmeztetik az utasokat.

Az intézkedéstől a GYSEV jelentős energia-megtakarítást remél, mert fel- vagy leszálló utas hiányában a vonatnak nem kell megállnia, elég lassítania, így jóval kevesebb vontatási energiát használ fel.

Ugyanakkor ez az eljárás nem példátlan Magyarországon, hiszen a nagy testvérnél, a MÁV-nál már évtizedes múltra tekint vissza. Igaz, nem általános gyakorlatról van szó ott sem: a feltételes megállás rendszerét, illetve a leszállásjelzést a MÁV-START 2013-ban vezette be először, akkor a Zalaegerszeg–Rédics vonalon közlekedő Bz motorvonatok utasainak kellett megbarátkozniuk ezzel a megoldással - emlékeztet a vg.hu. Utána 2021-ben és 2022-ben is tovább bővült ez a rendszer, és idén is újabb vonalakon vezetik be.

Külföldön ez a rend több helyen, hosszú ideje jól működik, és a MÁV-nál sincs panasz rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×