eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én. Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde, valamivel több mint 20 ezren vettek részt a hétfői figyelmeztető sztrájkban.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Határozatlan idejű munkabeszüntetésre készülnek a szakképzési dolgozók

A PDSZ négy követelésről tesz említést, amiért már január 31-én sztrájkoltak egy rövidet, a kormány még csak tárgyaló felet sem jelölt ki számukra.

Határozatlan idejű tanári munkabeszüntetés várható március 16-tól a szakképzési intézményekben a Népszava információi szerint.

A PDSZ azt közölte, a sztrájk még megelőzhető, ha a kormány érdemben foglalkozik a dolgozók sztrájkköveteléseivel.

A szakszervezeti ügyvivő Nagy Erzsébet a lapnak elújságolta: a kormány még csak tárgyalópartnert sem nevezett meg számukra, bíróságnak kellett ilyet kijelölni, így lett az a Nagy Márton vezette gazdaságfejlesztési tárca, amely vezetőjének levelet írnak a pedagógusok.

Január 31-én a PDSZ már hirdetett ebben az ügyben egy 2 órás figyelmeztető sztrájkot, akkor sem történt előrelépés.

A követelések:

  • legalább a közoktatásban követelt béremeléssel azonos mértékű fizetésemelést kapjanak a szakképzésben dolgozók is
  • a szakképzésben dolgozók egy évre vetített munkaidőkerete szűnjön meg, helyette első lépésként vezessék be a közoktatási törvény szerinti heti 22 kötelező óraszámot
  • kapják vissza a közalkalmazotti törvény szerint járó jogaikat és védelmet, amiket elveszítettek, miután a kormány megszüntette közalkalmazotti jogviszonyukat
  • egy önálló oktatási minisztérium létrehozása, hogy az oktatás teljes rendszere egy irányítás alá kerüljön az óvodától az egyetemig.

Március 16. szimbolikus dátum, hiszen akkor lesz pontosan egy éve, hogy a szakszervezetek a közoktatásban is határozatlan idejű sztrájkot hirdettek.

Az Egységes Diákfront már január végén bejelentette, hogy március 15-re tüntetést szerveznek Budapesten a Szabad sajtó útján.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×