eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.
Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Havasi Katalin: veszélyes a gyerekek oltatlansága az influenzaszezonban

A korábbinál jóval intenzívebb influenzaszezonra és az oltás fontosságára figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Jelentősen nőtt a felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló gyermekek száma, többféle vírus okozza a mostani megbetegedéseket. Már szeptember óta folyamatosan emelkedik a légúti fertőzések száma, az utóbbi egy-két hétben a magas lázzal járó fertőzések száma is megemelkedett. A jórészt influenzaszerű tünetekkel jelentkező gyerekeket részben már az influenzavírus is megbetegítheti, de előfordulnak más hasonló tüneteket okozó vírusok is – mondta érdeklődésünkre Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenzavírus terjesztésében kiemelt szerepet játszanak a gyerekek, a szervezetük ugyanis hosszabb ideig üríti a vírust. Egyrészt a gyermekeknek egy-két nappal hosszabb lehet a lappangás ideje is, amikor még nincsenek tüneteik, a környezetet már fertőzhetik, és a betegség lefolyása után, amikor már alig vannak tüneteik, még üríthetik a vírusokat, így ez az idő összességében ez akár nyolc-tíz napot is elérhet.

Havasi Katalin szerint a leggyakoribb tünetek, hasonlóan a felnőttekhez, a következők:

  • magas láz
  • izomfájdalmak
  • gyengeség
  • rossz közérzet
  • légúti tünetek, nátha, száraz köhögés, fájdalmas köhögés.

A szövődmények közül kiemelte a középfülgyulladást, a tüdőgyulladást, valamint az arcüreggyulladást. Arra figyelmeztetett, hogy gyakran felülfertőződik az influenza egy bakteriális fertőzéssel, és utána már a baktériumfertőzés tüneteit kell gyógyítani, illetve sokszor tapasztalják azt, hogy az influenzafertőzés után könnyebben kapják el a gyerekek a következő betegséget a közösségben.

A megelőzésre már többféle influenzavakcina áll rendelkezésre, ezek között van olyan is, amelyet már egyéves kor előtt lehet adni a gyermekeknek. Az orrspray formátumú oltást, amely nem jár szúrással, 2 és 18 éves kor között lehet beadni. Azt a vakcinát, amelyet a háziorvosok ingyenesen tudnak biztosítani, hároméves kor felett lehet a gyermekeknek adni.

"Mindhárom vakcina teljesen biztonságos, nem fordult elő Magyarországon influenzaoltás után semmilyen komolyabb mellékhatás, és valóban megvéd attól a betegségtől, amelyről sokan azt gondolják, hogy csak egy kis nátha, de

a Covid óta tudjuk, hogy nátha és nátha között is nagyon nagy különbség van"

– mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Vészjóslók a gyerekek oltottságáról szóló statisztikák, mert már a felnőttek, a szülők is viszonylag kis számban oltatják magukat, a gyermekeket még kevésbé oltatják be, pedig a gyermekorvos arra figyelmeztetett, hogy a gyermekek is ugyanúgy megszenvedik a magas lázzal, izomfájdalmakkal, rossz közérzettel járó betegséget, emellett a családba általában a gyermekeken keresztül kerül be az influenzavírus, míg ahol a gyermekek be vannak oltva, ott sokkal ritkábban fordul elő a családtagok megbetegedése.

Havasi Katalin szerint három csoportra oszthatók azok a szülők, akik nem oltatják be a gyermekeiket. Van, aki a vakcina ára miatt aggódik, nekik felajánlják az ingyenes oltás lehetőségét. A legtöbben azt gondolják, hogy az influenzaoltásnak lehetnek súlyos szövődményei, erőteljesebb oltási reakció azonban csak a régebbi oltástípusoknál fordulhatott elő, a szakember állítja, hogy a mostani oltásoktól nincsenek súlyos mellékhatások, nem okoznak influenzaszerű megbetegedést. A harmadik csoport pedig a szúrástól szeretné megóvni a gyermekét, de már van lehetőség arra, hogy a szúrás nélküli verziót válasszák.

"Most már elég széles választékuk van a védőoltásoknak, és a szülőknek tudomásul kell venni, hogy a gyerekeknek is ez ez nagyon kellemetlen betegség, közösségbe járó gyerekek nagyon nagy valószínűséggel elkapják az idei szezonban, és a családtagoknak is haza fogják vinni" – mondta Havasi Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×