INFORÁDIÓ
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

influenza

oltás

havasi katalin

gyermekorvos

házi gyermekorvosok egyesülete

Child with runny nose. Mother helping to blow kids nose with paper tissue. Seasonal sickness.

Havasi Katalin: veszélyes a gyerekek oltatlansága az influenzaszezonban

Infostart / InfoRádió - Kántor Viola

A korábbinál jóval intenzívebb influenzaszezonra és az oltás fontosságára figyelmeztet a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Jelentősen nőtt a felső légúti tünetekkel orvoshoz forduló gyermekek száma, többféle vírus okozza a mostani megbetegedéseket. Már szeptember óta folyamatosan emelkedik a légúti fertőzések száma, az utóbbi egy-két hétben a magas lázzal járó fertőzések száma is megemelkedett. A jórészt influenzaszerű tünetekkel jelentkező gyerekeket részben már az influenzavírus is megbetegítheti, de előfordulnak más hasonló tüneteket okozó vírusok is – mondta érdeklődésünkre Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az influenzavírus terjesztésében kiemelt szerepet játszanak a gyerekek, a szervezetük ugyanis hosszabb ideig üríti a vírust. Egyrészt a gyermekeknek egy-két nappal hosszabb lehet a lappangás ideje is, amikor még nincsenek tüneteik, a környezetet már fertőzhetik, és a betegség lefolyása után, amikor már alig vannak tüneteik, még üríthetik a vírusokat, így ez az idő összességében ez akár nyolc-tíz napot is elérhet.

Havasi Katalin szerint a leggyakoribb tünetek, hasonlóan a felnőttekhez, a következők:

  • magas láz
  • izomfájdalmak
  • gyengeség
  • rossz közérzet
  • légúti tünetek, nátha, száraz köhögés, fájdalmas köhögés.

A szövődmények közül kiemelte a középfülgyulladást, a tüdőgyulladást, valamint az arcüreggyulladást. Arra figyelmeztetett, hogy gyakran felülfertőződik az influenza egy bakteriális fertőzéssel, és utána már a baktériumfertőzés tüneteit kell gyógyítani, illetve sokszor tapasztalják azt, hogy az influenzafertőzés után könnyebben kapják el a gyerekek a következő betegséget a közösségben.

A megelőzésre már többféle influenzavakcina áll rendelkezésre, ezek között van olyan is, amelyet már egyéves kor előtt lehet adni a gyermekeknek. Az orrspray formátumú oltást, amely nem jár szúrással, 2 és 18 éves kor között lehet beadni. Azt a vakcinát, amelyet a háziorvosok ingyenesen tudnak biztosítani, hároméves kor felett lehet a gyermekeknek adni.

"Mindhárom vakcina teljesen biztonságos, nem fordult elő Magyarországon influenzaoltás után semmilyen komolyabb mellékhatás, és valóban megvéd attól a betegségtől, amelyről sokan azt gondolják, hogy csak egy kis nátha, de

a Covid óta tudjuk, hogy nátha és nátha között is nagyon nagy különbség van"

– mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Vészjóslók a gyerekek oltottságáról szóló statisztikák, mert már a felnőttek, a szülők is viszonylag kis számban oltatják magukat, a gyermekeket még kevésbé oltatják be, pedig a gyermekorvos arra figyelmeztetett, hogy a gyermekek is ugyanúgy megszenvedik a magas lázzal, izomfájdalmakkal, rossz közérzettel járó betegséget, emellett a családba általában a gyermekeken keresztül kerül be az influenzavírus, míg ahol a gyermekek be vannak oltva, ott sokkal ritkábban fordul elő a családtagok megbetegedése.

Havasi Katalin szerint három csoportra oszthatók azok a szülők, akik nem oltatják be a gyermekeiket. Van, aki a vakcina ára miatt aggódik, nekik felajánlják az ingyenes oltás lehetőségét. A legtöbben azt gondolják, hogy az influenzaoltásnak lehetnek súlyos szövődményei, erőteljesebb oltási reakció azonban csak a régebbi oltástípusoknál fordulhatott elő, a szakember állítja, hogy a mostani oltásoktól nincsenek súlyos mellékhatások, nem okoznak influenzaszerű megbetegedést. A harmadik csoport pedig a szúrástól szeretné megóvni a gyermekét, de már van lehetőség arra, hogy a szúrás nélküli verziót válasszák.

"Most már elég széles választékuk van a védőoltásoknak, és a szülőknek tudomásul kell venni, hogy a gyerekeknek is ez ez nagyon kellemetlen betegség, közösségbe járó gyerekek nagyon nagy valószínűséggel elkapják az idei szezonban, és a családtagoknak is haza fogják vinni" – mondta Havasi Katalin.

Nyitókép: Kyryl Gorlov/Getty Images

Kapcsolódó hang

Havasi Katalin: veszélyes a gyerekek oltatlansága az influenzaszezonban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018