eur:
393.92
usd:
368.12
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. március 9-i felvételen Elon Musk milliárdos üzletember beszél a Satellite telekommunikációs konferencián Washingtonban. Musk 2022. október 4-én bejelentette, hogy mégis megvásárolná a közösségi médiavállalatot az eredeti 44 milliárd dolláros vételáron, ha az eladó eltekint a peres eljárástól. A Tesla és a SpaceX alapító-vezérigazgatója a javaslatát két héttel a per első bírósági tárgyalása előtt tette, amelyet a Twitter az adásvételi szerződés megsértése miatt indított. A befolyásos médiaplatform vezetősége április 25-én egyezett meg Muskkal az adásvételről, az üzletember azonban később elállt vételi szándékától.  MTI/AP/Seth Wenig
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh/Seth Wenig/Jeff Chiu

Elon Musk visszavonta a Pentagonnak írt levelét

Mégsem kér kompenzációt azért, hogy a Starlink ingyenes internetet szolgáltat Ukrajnának.

Ahogyan korábban az Infostart is beszámolt róla, Elon Musk levélben jelezte a Pentagon felé, hogy nem képes tovább ingyenesen és meghatározatlan ideig internettel segíteni az ukránokat - ezután azonban többek között a CNN is rámutatott arra, hogy nemcsak Musk cégének jelent ez kiadást - sőt, a valóságban több alapból érkező támogatás szinte a teljes költséget megtéríti a Starlinknek.

Ezt követően Musk arról twittelt, hogy nem számít, mennyibe is kerül majd a dolog és mennyi pénzt kapnak más cégek az adófizetők pénzéből, továbbra is ingyen ad internetet az ukrán kormánynak.

Több mint 100 milliót kért

A CNN utánajárt annak hogy Musk valóban visszavonta-e a kérdést: két, a SpaceX és a Pentagon közötti megbeszélésekkel kapcsolatosan tájékozott forrás elmondta, hogy

pénteken, Musk visszakozását megelőzően a Pentagon valójában beleegyezett a SpaceX kérésébe, hogy fizesse a folyamatos szolgáltatást az ukrán kormány részére.

A finanszírozási kérelem 124 millió dollárra vonatkozott 2022 hátralévő részére: a végleges összeggel és a megállapodási feltételekkel kapcsolatosan azonban nem tudott a CNN sem információt szerezni

"25 300 terminált küldtünk Ukrajnába, de jelenleg csak 10 630 fizet a szolgáltatásért" - mondta Musk hétfőn.

Sokan adnak pénzt a projektnek

A SpaceX szeptember 8-án a Pentagonnak küldött levele szerint a vállalat az ukrajnai terminálok internetszolgáltatásának mintegy 70 százalékát fizette - ami akár havi 4500 dollárra is rúghat -, de a 20 ezer terminálnak mintegy

15 százalékát finanszírozta csak teljes mértékben.

A többit egyes kormányok, közte az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Lengyelország vezetése, valamint magánkezdeményezések fizették.

Hétfőn, Musk twittje előtt egy magas rangú védelmi tisztviselő azt mondta az újságíróknak, hogy a Pentagon jelenleg semmit sem fizetett a SpaceX-nek az ukrajnai Starlinkért, de tárgyalásokat folytatnak erről.

Európai összefogás alakulhat ki az ukrán internetért

Egyes európai országok támogatnák Ukrajna internettel való ellátását: Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szombaton azt mondta: "Ukrajna internetkapcsolata túl fontos ahhoz, hogy egyetlen magánszemély kezében hagyjuk".

"Találjuk meg a módját annak, hogy Ukrajna szövetségeseiből koalíciót alakítsunk, hogy kifizessük a Starlinket, vagy keressünk alternatív szolgáltatót. Litvánia kész hozzájárulni"

- írta egy twittben.

Muskot komoly kritikák érték, amiért egy olyan béketervet szorgalmaz, amelyet sokan nyíltan oroszbarátnak tartanak, és amely magában foglalná a Krím hivatalos átadását Oroszországnak. Az üzletember hétfőn megismételte javaslatát.

"Ha Oroszország a Krím elvesztése vagy a harctéri atomfegyverek bevetése előtt áll, akkor az utóbbit fogja választani" - írta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×