eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Tollak és szögmérő az egyik diák padján a matematika írásbeli érettségi vizsga kezdete előtt 2018. május 8-án.
Nyitókép: MTI

Melyik telefonos kedvezménnyel járunk jobban?

Ilyen és ehhez hasonló, "életszerű" kérdésekkel kezdődik jövő héten a diákok újfajta képességfelmérése az iskolákban.

Mint arról már az Infostart is beszámolt, idén először „kísérleti bementi mérésekben” vesznek majd részt az általános- és középiskolások. Az online teszteket szinte az összes évfolyamnak ki kell töltenie.

  • A 6., 8., és 10. évfolyamon tanulók szövegértési, matematikai és természettudományos feladatsort is kapnak. Ők két nap alatt írják majd meg a teszteket: matek és szövegértés lesz az első nap (tárgyanként 2x45 percben), természettudományok, célnyelvi vagy idegen nyelvi mérés lesz a második napon (tárgyanként szintén 2x45 percben).
  • A 4. és 5. osztályosok tesztjei ennél rövidebbek, tantárgyanként 2x30 percesek lesznek, és a mérés csak egy napig tart majd. Ők csak szövegértés- és matekfeladatokat kapnak - sorolta az eduline.hu.
  • A technikumokban és a szakképző iskolákban tanulókra más szabályok vonatkoznak majd (igaz, ez a terület egyébként sem a Belügyminisztériumhoz tartozik).

A próbafeladatokat már nyilvánosságra is hozta az Oktatási Hivatal.

A matektesztben

"életszerű" kérdések

lesznek - ígérik, hozzátéve: lesznek majd egy lépésben megoldható feladatok és hosszabb számításokat igénylők is. A szövegértési feladatsorban különféle szövegek szerepelnek, amelyekhez 7-15 kérdés tartozik majd. Ezek azt vizsgálják, hogy mennyire értették meg a diákok szövegben foglaltakat, például vissza tudják-e keresni a szövegben található információkat, képesek-e a szövegben található összefüggések felismerésére, tudják-e értelmezni a szöveget – írja a tájékoztató.

A természettudományos tesztben a természettudomány kérdéseivel, a műszaki, technikai problémákkal valóságos vagy "valószerűen megkonstruált kontextusban találkoznak" a diákok - emeli ki az Oktatási Hivatal tájékoztatója. A kérdések megválaszolásához elsősorban nem tárgyi tudásra lesz szükségük a diákoknak, hanem fel kell használniuk a feladatban szereplő információkat, adatokat, grafikonokat is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×