eur:
385.69
usd:
354.29
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Bosch Budapest Innovációs Kampusz átadásán 2022. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: lesz gáz és villany itthon, de Európát térdre kényszeríthetik a szankciók

A miniszterelnök szerint kiemelt helyen szerepel a stratégiai célok között, hogy Magyarország Európa egyik leginnovatívabb gazdasága legyen.

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz csütörtöki átadásán a kormányfő ünnepi beszédet tartott. Orbán Viktor köszöntő beszédében elmondta: jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszországgal szemben, de a háború zajlik, és az oroszok meggyengítésére tett kísérletek nem jártak sikerrel. Ezzel szemben Európát térdre kényszerítheti a szankciók okozta brutális infláció és energiahiány – fogalmazott.

Mint mondta: nem tudja, meddig csinálják ezt a szankciós politikát Brüsszelben, de a baj csak egyre nő. A miniszerelnök azt is elmondta, hogy "nálunk nem lesz energiahiány" és ez nem jóslat, hanem ténybejelentés. Emellett "Magyarországon lesz gáz és lesz elég villany is", vagyis energiahiány miatt nem kell leállítani és bezárni egyetlen gyárat sem, és aki itt szeretne termelni vagy befektetni, az megteheti.

A miniszterelnök álláspontja szerint a stratégiai célok között kiemelt helyen szerepel, hogy Magyarország Európa egyik leginnovatívabb gazdasága legyen, így azokat a programokat és fejlesztéseket, amelyek ebbe az irányba viszik a magyar gazdaságot, folytatni és erősíteni fogják. Emiatt hajtották végre az egyetemi modellváltást is, és minden évben több forrást biztosítanak a felsőoktatásra, mert

"nemcsak a háborúhoz, de a kutatáshoz is ugyanaz a három dolog kell: pénz, pénz és pénz."

Úgy vélte, ha nem változtatunk a szankciós politikán, akkor Európa helyzete nem lesz könnyű, de a nemzetközi nehézségek ellenére a jövőben is érdemes lesz Magyarországon befektetni, ugyanis "Magyarországon olyan nemzeti és helyi hatóságok működnek, olyan egyetemeink vannak, amelyek a jövő megoldásaiban és a legjobb megoldásokban érdekeltek".

Orbán Viktor szerint minden nehézség ellenére sok innováció mellett itt épül Európa legnagyobb akkumulátorgyára, Magyarországon készülnek a jövő gépei, közlekedési járművei, technológiai eszközei. Szerinte a folyamatosan új megoldásokkal előrukkoló kutatók és tudósok ebben a nehéz helyzetben is előre fogják vinni Magyarországot.

Kifejtette: "a helyzet úgy áll, hogy Európa kifogyott az energiából", ami van, azt máshonnan kell idehozni és az energia, amely ideérkezik, drága. "Ennek ellenére harcot kell vívni a fundamentalista zöldekkel és a geopolitikai játszmákba bonyolódó bürokratákkal", meg kell őket győzni, hogy különböző energiaforrásokat ne zárjanak ki a lehetségesek közül - magyarázta.

Szerinte politikai okokból sorban mondunk le különböző energiaforrások használatáról, és ezzel drágítjuk saját magunk életét, és nehezítjük a helyzetet a saját iparunk számára a globális versenyben. Kevés kontinens van olyan nehéz helyzetben, mint Európa, de csak ez a kontinens nehezíti meg ennyire a saját életét - mondta.

A miniszterelnök emellett gratulált a Boschnál dolgozó magyar mérnököknek, fejlesztőknek és kutatóknak, Magyarország nevében megköszönte a munkájukat, hiszen nyilvánvaló - mondta -, hogy "az önök tehetsége és felkészültsége és teljesítménye volt az első számú oka annak, hogy a Bosch idehozta és itt építette fel ezt a központot". Megjegyezte: a magyar mérnökök teljesítménye iskoláikat, tanáraikat is dicséri, úgy tűnik, "a magyar iskolák állják a sarat".

A kormányfő köszönetet mondott a Bosch német vezetőinek is azért, hogy "Magyarországot barátjuknak tartották". A kísérletezés az innováció igazi titka, és a politikában is létezik innováció, "nálunk is kellenek új ötletek az új problémák megoldásához". Aki leáll, eltompul, kényelmes lesz, "annak befellegzett" – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya minden olyan technológiát szívesen lát, amely "hazánk javát szolgálja". A Bosch jelenléte Magyarországon "egyértelműen a javunkra válik", ez Európa egyik legrégebbi és egyben legsikeresebb vállalata – mondta.

Orbán Viktor az ünnepi beszédében kijelentette: "azt szeretnénk", hogy a Bosch munkája tekintélyes részét itt, Magyarországon végezze el, hogy "mi azt mondhassuk, a Bosch nálunk építi a jövőt, vagyis a jövő Magyarországon épül".

Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×