eur:
394.41
usd:
371.54
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Kórterem a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika sürgősségi osztályán az átadás napján, 2019. március 28-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Fontos döntés született az orvosi ügyeletekről

A rezidensek a jövőben új szabályok szerint oszthatók be ügyeletben – derül ki egy friss belügyminiszteri rendeletből.

Megjelent a Magyar Közlönyben Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a szakorvosképzés átalakításához kapcsolódó egyes miniszteri rendeletek módosításáról. Maradt a szakorvosjelöltek (rezidensek) ügyeleti ellátása felügyeletének három típusa (személyes, telefonos, behívásos), de változtak a részletszabályok – írja a 24.hu.

Általános főszabály, hogy szakorvosjelölt ügyeleti ellátásba a választott szakmájának megfelelő szakterületen legalább 3 hónap gyakorlat után, tutora javaslata alapján, szakorvos személyes felügyelete mellett vonható be.

Ha az ügyeleti feladatellátás megkezdéséhez a jelölt által választott szakterületen miniszteri rendeletben részvizsgát írtak elő, a részvizsga sikeres teljesítése után, a telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet mellett is bevonható a rezidens.

Szakorvosjelölt ügyeleti ellátásba a választott szakmájától eltérő szakterületen

  • legalább 2 hónap sürgősségi betegellátó osztályon töltött gyakorlat teljesítését,
  • legalább 1 hónap intenzív terápiás osztályon töltött gyakorlat teljesítését,
  • legalább 2 hét mentő gyakorlat teljesítését vagy mentőtiszt III. befejezett képzés igazolását és
  • a választott szakmájának megfelelő szakterületen eltöltött legalább 3 hónap gyakorlat igazolását követően

osztható be személyes szakorvosi felügyelet mellett.

A rendelet külön szabályozza azt is, hogyha az első részvizsgát a szakképzés 18. hónapja után teljesíti a szakorvosjelölt, akkor tutora javaslata alapján telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy behívásos rendszerben megvalósított felügyelet mellett is bevonható az ügyeleti ellátásba.

A belügyminiszter döntése értelmében létrehozzák az úgynevezett vezető rezidensi rendszert. A vezető rezidenseket az OKFŐ a rezidensek érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetek javaslatára pályázati úton választja ki legalább 2 éves időtartamra. A pályázati úton kiválasztott vezető rezidensek névsorát, valamint az abban bekövetkező változásokat az OKFŐ megküldi az egyetemek részére.

A jövőben szakorvosjelölt az első sikeres részvizsgája után bevonható orvostanhallgatók képzésébe.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×