INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

gémesi györgy

önkormányzatok

mösz

vízművek

Gémesi György: a legtöbb település nem állhat ellen az állam vízműajánlatának

Gémesi György: a legtöbb település nem állhat ellen az állam vízműajánlatának

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Nincs más választása a településeknek, át kell adniuk a vízműveiket az államnak, véli a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A helyhatóságok a hónap elején kaptak levelet arról, hogy az állam átvenné a víziközműveiket, a döntést erről szeptember 20-ig kell meghozni. Gödöllő polgármestere szerint mára a vízműveket tudatosan kivéreztette az állam. Attól tart, hogy ezek a vagyontárgyak hamarosan koncesszióba kerülhetnek, amivel végül a lakosság jár majd rosszul.

Gémesi György elmondása alapján nem egy új keletű dologról van szó, az állam már többször felajánlotta a vízművek átvételét; az ide vonatkozó jogszabály eddig is lehetővé tette ezt az önkormányzatok számára – a mostani levéltől függetlenül is –, ha nem tudják működtetni. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke azonban hozzátette azt is, hogy miután a vízművek befagyasztott áron kénytelenek szolgáltatni, az elmúlt évek költségemelkedéseit az önkormányzatok nem tudták beépíteni az árakba. Szerinte a Covid után „kivéreztetett” településeknek – a mostani rezsicsökkentésből való kizárás után –

nem lesz más választásuk, és átadják a vízműveiket az államnak.

„Magyarul be vannak döntve ezek az önkormányzati vízművek” – fogalmazott Gémesi György, és úgy véli, hogy az állam egy kézben akarja tudni az önkormányzati vagyontárgyakat, amelyek onnantól kezdve meg fogják kapni azokat a többletforrásokat, amit a befagyasztott ár miatt amúgy nem lehet kigazdálkodni.

Azzal kapcsolatban, hogy hol vannak jobb helyen a vízművek, helyben vagy állami kézben, a szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a mostani aszályos helyzetben, amikor az ivóvíz minden cseppje számít, nyilván a jóval nagyobb pénzügyi pufferrel rendelkező állami kézben biztonságosabban működtethetők. „Tehát még akár ez lehet is jó is” – jegyezte meg. Gémesi György. Az igazi félelme, hogy a kormány – az autópályák és a hulladékgazdálkodás mintájára –

végül a vízműveket is koncesszióba fogja adni, így nem kizárt, hogy a koncesszor által beszedett szükséges forrásokat a lakosságnak kell majd megfizetnie.

Ami az eddig elvégzett fejlesztéseket illeti, az állam azt ajánlotta fel, hogy az ez évi költségeket megtéríti a településeknek. Gödöllő polgármestere szerint a fővárosban és a megyei jogú városokban található társulások szintjéig van lehetőség a vízközművek helyi kézben történő működtetése, de a kisebb településeken ma ez „teljességgel lehetetlen”.

Nyitókép: Unsplash.com

Kapcsolódó hang

Gémesi György: a legtöbb település nem állhat ellen az állam vízműajánlatának
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018