eur:
395.09
usd:
370.83
bux:
65054.54
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Balatonfüredi cukrász nyerte az Év Fagylaltja versenyt

Az idén is színvonalas volt az Év Fagylaltja verseny országos döntője. A győztes Dobó Norbert Szőke zserbója lett.

A résztvevők elég magasra tették a mércét – mondta az InfoRádiónak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Erdélyi Balázs elmondta, hogy a zsűri négy helyszínen, két napon keresztül majdnem ötven fagylaltot kóstolt meg. Ebből a legjobbak kerültek be az országos döntőbe.

Már a régiós elődöntök színvonala is olyan magas volt – folytatta a cukrász szövetség elnöke –, hogy akár az egész mezőny a döntőbe kerülhetett volna. A nagyon színvonalas mezőnyből is

kiemelkedett a balatonfüredi fagyizó különlegessége, a Szőke zserbó.

Ennek a fagylaltnak a díszítése, az állaga és az ízvilága is a legmagasabb pontszámot kapta az összes zsűritagnál. Erdélyi Balázs szerint az idei győztes fagyi egy picit hasonlított a Passió karamell nevű fagylaltra, amivel szintén nyert már Dobó Norbert. Nyilván egy bevált sémához nyúlt, de itt a sárgabarackkal és a karamellel játszott, nagyon ügyesen összeállította fagylaltot.

"Én örülök, hogy ez a fagylalt nyert, mert nálam is talán a legmagasabb pontszámot kapta" – mondta a Erdélyi Balázs.

Az Év Fagylaltja a Szőke zserbó

Az idei győztes fagylalt alkotója, Dobó Norbert azt mesélte az InfoRádiónak, hogy az alapkoncepció tulajdonképpen a sima zserbó sütemény volt, csak egy picit a saját képükre igyekeztek formálni. Az alapja barack, dió és pekándió keveréke, amelyhez készítettek egy morzsát és egy barackos, szőke csokoládés variegátót. Az egészhez pedig karamellizált, sózott pekándiót adtak. A győztes visszautasította, hogy jobbak lennének a többi indulónál. Szerinte a siker titka csak annyi, hogy eltalálták a zsűri ízlését.

Erdélyi Balázs ugyanakkor arról is beszélt, hogy az ő szakmájukat sem kíméli az áremelkedés.

"Szinte naponta változnak az alapanyagárak, tavalyhoz képest például nagyon sok minden már duplájába kerül, az energiaárak pedig megháromszorozódtak. Nem lehet azonban mindent áthárítani a vendégekre, mert akkor nem lesznek vendégek. Bár talán a fagylaltnál már érezhető egy picit nagyobb áremelés" – mondta a cukrász ipartestület szakmai elnöke.

Erdélyi Balázs szerint most

országosan 350-450 forint között van egy gombóc ára.

Nagyon sokan tartják a 350 forintos árat, hogy a vendégek inkább többet fogyasszanak, valójában valahol 400-450 forint körül van az a reális ár, ami mellett még egy vállalkozás fenn tud maradni. Persze vannak olyan helyek is, ahol már 500 vagy 600 forint egy gombóc fagyi, de ott valószínűleg két gombóc helyett csak egyet fognak vásárolni, három gombócot pedig senki sem vesz. Tehát komoly forgalom-visszaeséssel kell számolni.

A vállalkozások helyzetét az is nehezíti, hogy a covidos évek alatt nagyon sokan elhagyták a szakmát, és ők már nem is fognak visszatérni. Mint ahogy nagyon sok szektorban,

a vendéglátásban is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek.

Ehhez társul az alapanyagok árának duplára növekedése és az energiaárak megháromszorozódása, amit már nagyon nehéz kigazdálkodni – hangoztatta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×