INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

fagylalt

alapanyaghiány

erdélyi balázs

magyar cukrász ipartestület

drágulás

cukrászda

Various of ice cream flavor in cones blueberry ,strawberry ,pistachio ,almond ,orange and cherry setup on dark stone background . Summer and Sweet menu concept.

A 400 forintos fagylalt lett a jeges valóság

A fagylaltgyártásban is megjelent már az alapanyaghiány, a külföldről behozott gyümölcspürék ára pedig megduplázódott egy év alatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Erdélyi Balázs szerint átlagosan 350-400 forintba kerül idén már egy gombóc fagylalt, de az ország frekventáltabb régióiban ennél is többet, akár 500 forintot is elkérhetnek egy gombócért.

Erdélyi Balázs elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy egy tejes fagylalt esetében rengeteg alapanyagból „játszanak” a cukrászok azért, hogy minél szebb legyen a fagylalt. Ehhez viszont komoly szaktudás, illetve olyan szakember kell, aki jól ismeri az összetevőket és képes megfelelően kimérni azokat, betartva minden előírást – tette hozzá a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Ami az alapanyagokat illeti, sajnos már nemcsak arról van szó, hogy ismét drágulnak, hanem sok esetben előfordul, hogy nincs is elegendő – folytatta a szakember. Mint mondta, már a nagykereskedések sem jutnak hozzá a beszállítóiktól a megrendelt mennyiségekhez, így aztán az üzleteket sem tudják megfelelően kiszolgálni, ami a cukrászokat is kiszolgáltatott helyzetbe hozza.

„Nincs egyszerű helyzetben van a szakmánk”

– fogalmazott

A hiány minden összetevőt érint. Volt például, amikor nem lehetett vajhoz jutni, de már a cukorral is akadtak nehézségek az idén, de az egyéb tejtermékek is említhetők. Eközben a gyümölcsök, gyümölcskészítmények és -pürék ára is elszállt, főleg azoké, amelyek külföldről, Franciaországból és Spanyolországból érkeznek fagyasztva – tette hozzá Erdélyi Balázs.

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke szerint a tavalyi szolidabb áremelkedés után idén markánsabb drágulás látható a fagylaltok esetében, még ha országosan, illetve üzletenként nagy az eltérés. Van, ahol 300-350 forintért, de egyre több helyen mérik 400-450 forintért a fagylalt gombócát. Megjegyezte, bár már tavaly is volt példa 500 forintos fagylaltra, de inkább csak extrém esetben, idén viszont több frekventáltabb helyen is találkozhatunk ilyen árakkal.

Erdélyi Balázs szerint ha minőségi fagylaltot árulnak, akkor rentábilis esetben indokolt a 350 és 450 forint közötti ár, máskülönben nem éri meg a cukrászdáknak, miután annyira drága lett minden: az alapanyagok mellett az energia és az élő munka isl, aminek az igénye cseppet sem elhanyagolható egy kézműves fagylalt esetében.

"Ahhoz, hogy életben maradjanak, működőképesek legyenek a vállalkozások, a 350 és 450 forint közötti gombócár indokolt" – ismételte meg.

Nyitókép: kerdkanno/Getty Images

Kapcsolódó hang

Alapanyaghiány a fagylalt előállításban – Erdélyi Balázs szakmai elnök, Magyar Cukrász Ipartestület
 
Drágult a fagylalt – Erdélyi Balázs szakmai elnök, Magyar Cukrász Ipartestület
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018