eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Résztvevők a Fidesz Lendvay utcai székházánál a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Rendőrségi jelentés a budapesti tüntetésről

A Kossuth térre bejelentett gyűlés 19 óra 8 perckor véget ért. A helyszínről távozó résztvevők egy csoportja a Nyugati térnél akadályozza a körút villamos- és gépkocsi-közlekedését. A rendőrség hivatalos oldala folyamatosan tájékoztat az eseményekről.

Információk a police.hu oldalról:

(19:25) A Kossuth térre bejelentett gyűlés véget ért. A helyszínről távozó résztvevők egy csoportja a Nyugati térnél akadályozza a körút villamos- és gépkocsi-közlekedését.

(19:35) Egy másik csoport a Nyugati téri felüljáró forgalmát akadályozza, a rendőrök felszólítják őket az úttest szabaddá tételére.

(19:47) A Nyugati téri felüljárón megindult a gépkocsiforgalom.

(20:03) A Nyugati téren megindult a forgalom.

(20:24) Az Oktogonon többen az úttesten állva, illetve ülve akadályozzák a forgalmat.

(20:25) A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében három kerékpáros az úttestre ülve akadályozta a forgalmat, ezért a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek velük szemben.

(20:35) A demonstrálók az Andrássy úton, az úttesten vonulnak a Hősök tere felé.

(21:20) A demonstrálók egy csoportja a Hősök teréről visszaindult az az Oktogon irányába

(21:30) A demonstrálók az Oktogonról a Blaha Lujza tér irányába indultak.

(22:11) A demonstrálók egy csoportja az Astoria felől megindult az Erzsébet híd irányába.

(22:40) Az Erzsébet híd budai lehajtónál, a Döbrentei téren többen lökdösni kezdték a rendőröket, egyikük meg is sérült, amikor lánccal ütötték fejbe. Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt egy férfit előállítottak. Egy másik férfit azért állítottak elő, mert a gyűlésen az arcát eltakaró kámzsát viselt, amivel a gyanú szerint az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétséget követett el. ​

A Telex ezt írja:

A Blaha Lujza tér felé indult el a katatörvény ellen tüntetők tömege.

Szerdán este háromnegyed tízkor még több ezren voltak a demonstrálók.

Egy részük a Blaha Lujza téren maradt, a másik elindult a Rákóczi úton az Astoria felé. Korábban az Andrássy úton a Deák tér felé patthelyzet alakult ki: rendőrsorfal vette körbe a tüntetőket az Oktogonnál, akik így csak a Blaha Lujza tér felé tudtak már csak továbbmenni. A demonstrálók korábban blokkolták a forgalmat a Nyugati térnél, az Oktogonnál, elmentek a Lendvay utcai Fidesz székházhoz.

Az MTI tudósítása 21 óra 59 perckor:

A kisadózó vállalkozók tételes adójáról (kata) szóló törvény módosítása ellen tartottak demonstrációt a Momentum szervezésében szerda este Budapesten, a Kossuth téren.

Gelencsér Ferenc, a párt elnöke a tüntetésen bejelentette, hogy rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik a módosítások eltörlése érdekében. Ha pedig az Országgyűlés nem támogatja a kezdeményezést, akkor az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a párt.

Ugyanakkor arra kérik Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, illetve kérjen normakontrollt az AB-től.

A pártelnök úgy vélekedett, hogy a kormánypárti politikusok az elmúlt 12 évben "már elloptak mindent, ami mozdítható. Ám ez nem ez nem elég nekik, a jövőnket is el akarják lopni" - mondta.

Szerinte, a választások előtt azt hazudták, hogy ők tudják megvédeni az országot a háborútól és a válságtól, ám nemhogy megvédenék a magyarokat a válságtól, de pont ők idézik elő a válságot.

Ugyanis, miközben 20 százalékkal drágulnak az élelmiszerek, a forint gyengülésével egekbe szökik az alapanyagok ára, a kormány ellehetetleníti a gazdaságot működtető vállalkozásokat - tette hozzá.

Ebben a helyzetben összefogva kell kiállnia a magyar társadalomnak, hiszen ez a hatalom csak az erőből ért - mondta Gelencsér Ferenc.

Tompa Andrea író úgy vélekedett, hogy a törvénymódosítás célja a független kreatív ágazat visszaszorítása, a társadalom további szegregációja és újabb gyűlöletcsoportok kijelölése.

Ésik Sándor ügyvéd szerint a törvénymódosítás a feketegazdaság erősödését szolgálja, hiszen visszajöhet az az idő amikor az emberek egy kockás füzetben kénytelenek vezetni a bevételeiket. "Azt akarják, hogy legyetek bűnözők, ugyanolyanok, mint akik ezt a törvényt megszavazták" - fűzte hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség oldalán közölte, hogy Kossuth térre bejelentett gyűlés 19 óra 8 perckor véget ért, a helyszínről távozó résztvevők egy csoportja a Nyugati térnél akadályozza a körút villamos- és gépkocsi-közlekedését. Nem sokkal fél nyolc után egy másik csoport a Nyugati téri felüljáró forgalmát akadályozta, a rendőrök felszólították őket az úttest szabaddá tételére - írták, majd jelezték, hogy a Nyugati téri felüljárón 19 óra 57 perckor megindult a gépkocsiforgalom.

Budapest, 2022. július 13.
Résztvevők Nyugati téren a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án.
MTI/Balogh Zoltán
Résztvevők Nyugati téren a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2022. július 13.
Tompa Andrea író felszólal a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án.
MTI/Balogh Zoltán
Tompa Andrea író felszólal a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Budapest, 2022. július 13.
Résztvevők az Oktogonon a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án.
MTI/Balogh Zoltán
Résztvevők az Oktogonon a Momentum Mozgalom tüntetésén, amelyen a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án. MTI/Balogh Zoltán
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×