INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

vihar

időjárás

vis maior

pályázat

dukai miklós

A vis maior pályázatot ajánlotta a vihar sújtotta településeknek az önkormányzati államtitkár

InfoRádió / MTI

A vis maior pályázati forrás igénybevételére kérte a szerdai viharkárokban érintett települések önkormányzatait a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön Kaposváron, sajtótájékoztatón.

Dukai Miklós, aki Kaposvár és a környékbeli települések vezetőivel egyeztetett a károkról, emlékeztetett arra, hogy a vis maior pályázat "felülről nyitott előirányzat", amelynek révén a települések anyagi segítséget kaphatnak az államtól önkormányzati épületekben esett károk felszámolására.

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az önkormányzatok elrendelték a védelmi készültséget, akkor a magáningatlanokat ért károk elleni védekezés költségeire is pályázhatnak, például a felhasznált fólia, tetőléc árának megtérítéséhez, továbbá a veszélyes hulladéknak minősülő, levert pala elszállításához, megsemmisítéséhez.

Dukai Miklós jelezte, hogy az elsősorban Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében erős széllel és jégesővel járó vihar után eddig 350 katasztrófavédelmi beavatkozásra volt szükség, a bejelentések folyamatosak, a tűzoltók dolgoznak a károk elhárításán és a további károk megelőzésén.

Az államtitkár utalt arra, tavaly 347 vis maior támogatásról született döntés és mintegy 3,9 milliárd forintot fizettek ki kárelhárításra, 2022-ben eddig 47 pályázatot 800 millió forinttal támogattak.

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató arról szólt, hogy Somogyban a szerdai vihar után eddig 239 jelzést kaptak viharkárokkal összefüggésben.

A bejelentések nagy része épületeket, járműveket károsító, kidőlt fákról, megrongálódott ingatlanokról, beázott pincékről szólt - jegyezte meg. Kaposváron 121 jelzést kaptak, 81 káresetet hárítottak el, a tűzoltóknak néhányszor a lakosság is segített.

A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018