eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben

A szakszervezetek arra számítanak, hogy a jogszabály kivezetésével felmondási hullám indulhat meg.

A felmondási tilalomról szóló jogszabályt először 2020 novemberében vezette be a kormány a koronavírus-járvány miatt, és néhány hónapos szünetet leszámítva, azóta is tart. De most május 31-gyel megszűnik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Híradó megkeresésére.

Az egészségügyi dolgozók szakszervezete szerint a felmondási tilalom fenntartása már jó ideje indokolatlan volt. A jogszabály kivezetésével arra számítanak, hogy felmondási hullám indulhat meg, főleg a szakdolgozók, például az ápolók körében – nyilatkozta a csatornának a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arra is felhívva a figyelmet, hogy vannak, akik már elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, mégsem tudtak elmenni nyugdíjba. Soós Adrianna azt is hozzátette, olyanok is akadnak, akik már annyira kimerültek, túlhajszoltak, hogy semmiképp sem szeretnének az egészségügyben tovább dolgozni.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint az új kormánynak az elsők között a szakdolgozók fizetését kellene rendeznie, amivel szerintük elkerülhetők lennének az újabb felmondások – fogalmazott a csatornának Balogh Zoltán kamaraelnök.

Független Egészségügyi Szakszervezet számításai szerint mintegy 20 ezren hagyták el a szakmát a Covid-járvány alatt. Úgy látják, hogy a bérrendezés nélkül nemcsak bizonyos osztályokon, hanem a teljes ágazatban gond lehet.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×