eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben

A szakszervezetek arra számítanak, hogy a jogszabály kivezetésével felmondási hullám indulhat meg.

A felmondási tilalomról szóló jogszabályt először 2020 novemberében vezette be a kormány a koronavírus-járvány miatt, és néhány hónapos szünetet leszámítva, azóta is tart. De most május 31-gyel megszűnik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Híradó megkeresésére.

Az egészségügyi dolgozók szakszervezete szerint a felmondási tilalom fenntartása már jó ideje indokolatlan volt. A jogszabály kivezetésével arra számítanak, hogy felmondási hullám indulhat meg, főleg a szakdolgozók, például az ápolók körében – nyilatkozta a csatornának a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke arra is felhívva a figyelmet, hogy vannak, akik már elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt, mégsem tudtak elmenni nyugdíjba. Soós Adrianna azt is hozzátette, olyanok is akadnak, akik már annyira kimerültek, túlhajszoltak, hogy semmiképp sem szeretnének az egészségügyben tovább dolgozni.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint az új kormánynak az elsők között a szakdolgozók fizetését kellene rendeznie, amivel szerintük elkerülhetők lennének az újabb felmondások – fogalmazott a csatornának Balogh Zoltán kamaraelnök.

Független Egészségügyi Szakszervezet számításai szerint mintegy 20 ezren hagyták el a szakmát a Covid-járvány alatt. Úgy látják, hogy a bérrendezés nélkül nemcsak bizonyos osztályokon, hanem a teljes ágazatban gond lehet.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×