eur:
390.86
usd:
366.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Levett vér a Magyar Vöröskereszt hajdúböszörményi véradásán 2020. április 17-én. Véradásokat a koronavírus-járvány alatt is szerveznek, a véradás olyan alapos ok, amellyel a lakhely elhagyható. Ugyanakkor szigorúbbak a véradás feltételei: nem adhat vért, aki 30 napon belül külföldön járt, aki az elmúlt időszakban beteg volt, koronavírusos beteggel, fertőzöttel találkozott.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Húsvét előtt különösen fontos, hogy legyen elég véradó

A legrövidebb lejárati idejű vérkészítményünk felhasználhatósága 5 nap, ezért az ellátás megfelelő szintű biztosításához szükség van a véradó kiemelt segítségére húsvétkor – mondta érdeklődésünkre Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese.

Egy 4 napos ünnep nagyon nagy kihívás, ezért húsvét előtt és után is véradásra buzdít az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ).

„Ez a bizonyos rövidlejáratú készítmény az ünnepek utáni első-második napon lejár, ezért nagyon fontos, hogy még húsvét előtt jöjjenek azok, akik csak tehetik, és a lehető legközelebb hétvégéhez, szerdán, csütörtökön, valamint az ünnepek után kedden adjanak vért. A felhasználás szempontjából ez a 4 napos munkaszüneti időszak körülbelül másfél-két napos munkanapi felhasználás mennyiségével egyenlő” – mondta a főigazgató-helyettes.

Nagy Sándor hozzátette, hogy számos véradási helyszínen időpontfoglalásra is van lehetőség. Elmondta, hogy naponta 40-60 helyszínen biztosítanak véradási lehetőséget, a megyeszékhelyek és kisebb városok állandó pontjai mellett kiszállásos véradás is működik közösségi házakban és más intézményekben. Az időpontokról, helyszínekről az OVSZ honlapján lehet tájékozódni, illetve itt lehet időpontot is foglalni.

A szakmai főigazgató-helyettes kiemelte, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel azt kérik, hogy ha valaki a jelentkezését megelőző 2 hétben betegségre utaló tüneteket tapasztalt magán vagy igazoltan fertőzött személlyel találkozott, akkor ne menjen vért adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×