eur:
389.61
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-román határ romániai oldalán Siretben 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Újabb járványhullámot hozhatnak a menekültek? Ellentétes véleményen vannak a szakemberek

Rusvai Miklós virológus szerint ennek nem áll fenn a veszélye, Póta György gyermekorvos viszont úgy látja, nagyon is.

Az ATV Rendkívüli Start műsorának a vendége Rusvai Miklós virológus volt, aki elmondta, hogy nincs reális esélye annak, hogy az Ukrajnából érkező menekültekkel újabb járványhullám indulna el.

Nem csak vírusok, baktériumok is vannak laboratóriumokban, amelyek az egészségre veszélyesek lehetnek, Magyaroszágon is legalább kéttucat ilyen laboratórium van. Véletlenszerűen ilyen előfordulhat egy bombázás esetén, de az, hogy szándékosan tennének ilyet, nem valószínű – mondta Rusvai arra a kérdésre reagálva, hogy mekkora esély van arra, hogy az orosz–ukrán háború kapcsán biológiai fegyvernek minősülő baktériumok, vírusok kiszabadulhatnak. De a virológus azt is hangsúlyozta, hogy biológiai fegyvereket DNS módosítással állítanak elő baktériumokból (ami tiltott tevékenység), szóval ezek nem minősülnek biológiai fegyvernek.

Póta György gyermekorvos vitatkozna Rusvaival az újabb járványhullámmal kapcsolat általa elmondottakkal. Szerinte nem jó Ukrajnában az átoltottság, ezért számolnak egy újabb hullámmal – erről beszélt az ATV Rendkívüli Startban.

A gyermekorvos arról is szólt, hogy Covid-, influenza- és kanyaró elleni oltást adnak a menekült gyerekeknek. Ezek azért is fontosak, mert legyengült szervezetekre egy többnapos 40 fokos láz kiemelten veszélyes lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×