eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Tabajdi Bence

Sok menekült nem tudja, hogyan tovább - beregsurányi helyzetkép

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak leginkább pénzügyi adományokra és tolmácsokra van szüksége Beregsurányban - mondta el szervezet veszélyhelyzet-kezelési munkacsoportjának vezetője.

A beregsurányi ideiglenes állomásra alapvetően azokat várják, akiknek rendezettek a papírjaik. A határról közvetlenül szállítják a menekültek erre a segítségnyújtási pontra. Az ide érkezők vagy tudják már, hogy hova mennek tovább, és meg is van, hogy ki viszi őket el, vagy csak meg kell várniuk, hogy megérkezzenek értük, így ez találkozási pont is nekik – mondta el érdeklődésünkre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési munkacsoportjának vezetője.

Szabján Imre kifejtette: vannak olyanok, akiket a rokonok, ismerősök várnak, így az ideiglenesen állomáson csak megszállnak, mielőtt továbbindulnak. Magyarország mellett Csehországba, Lengyelországba és más helyekre is útnak indulnak az Ukrajnából érkezettek. Egy másik csoportot azok alkotnak, akik ugyan tudják, hogy hova szeretnének eljutni, de nem tudják, hogy hogyan jussanak el. Őket úgy próbálják segíteni, hogy a célállomásig, vagy legalább egy köztes állomásig – Budapestig, Miskolcig, Nyíregyházáig – elviszik, és a falugondnoki buszokkal vagy akár önkéntes felajánlásokkal össze tudjuk őket kapcsolni őket.

„Vannak olyanok is, akik elmenekültek a háborús helyzetből, viszont nem tudják, hogy hogyan tovább, nem tudják, hogy hogyan kezdjék újra az életüket. Ebben próbáljuk őket támogatni. Akár 2-3 napig is el tudjuk itt szállásolni őket, de ha ennyi idő alatt nem oldódik meg a helyzetük, nem körvonalazódik egy út számukra, akkor egy más típusú ellátásban, keretrendszerben igyekszünk nekik segítséget nyújtani. Akár saját intézményrendszeren belül tudunk szállást biztosítani nekik, mondjuk középtávon lakásokba, intézményekbe, de családoktól is érkeztek felajánlások, hogy befogadnának menekülteket. Ezeket a felajánlásokat igyekszünk összekötni a helyben jelentkező szükségletekkel igényekkel” – ismertette a szervezet munkájának egyik részét.

Szabján Imre kiemelte: az előző éjjel sok gyerekes család érkezett Beregsurányba, emellett voltak idősek, nehezen mozgók, fogyatékkal élők, különböző egészségi problémákkal rendelkezők. A hosszú menetelés és várakozás miatt a menekültek átfagytak. Az állomáson a mobil konyhától kezdve átmeneti befogadón át melegedő pontig mindenben igyekeznek segíteni nekik. A szakember szerint még nem működik teljes kapacitással az állomás.

„Már most is sok olyan emberrel találkoztunk, akik tanácstalanok. és azon túl, hogy örülnek., hogy átértek a határon, nem tudják, hogy hogyan tovább.

Feltehetően majd fokozódhat a helyzet, de nagy bátorság kell, hogy az ember most jósolni próbáljon. Azt gondoljuk, hogy fel kell készülni a legrosszabb változatokra is, így jelenleg még nem használjuk ki a teljes kapacitását a szervezetnek” – mondta a munkacsoport-vezető. Hozzátette: olyan méretű eseménnyel állunk szembe, amit ritkán él meg az ember.

Beregsurányba már sok adomány érkezett, most a tárgyi felajánlások helyett inkább pénzre lenne szükség, hiszen abból mindig azt tudják megvenni a menekülteknek, ami a legfontosabb. Hozzátette azt is, hogy tolmácsokra folyamatosan szükség van a helyszínen, előfordul, hogy egyszerre 2-3 tolmács sem elég. Vannak, akik fuvarokkal segítenek, egy cég pedig konténereket ajánlott fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×