eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Chanin Wardkhian/Getty Images

Baljós előrejelzés: felfut itthon az autólopások és -feltörések száma

Ismét aktivizálják magukat a magyar autóvadászok, mert a bejelentésekből az látszik, az autó- és alkatrészhiány miatt megugrik itthon az autólopások száma.

"Jogilag nem szűnt meg a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE), csak éppen nem működött, viszont az egész lelkét adó bejelentő oldal valóban leállt, és így tulajdonképpen a tevékenységünk is. Az oka egyszerű volt, radikálisan lecsökkent a lopások száma az országban, így az áldozatok bejelentései is elapadtak, támogatást is alig kaptunk. Igazi Kánaán köszöntött be, alig volt szükség ránk, többek között azért, mert fantasztikus munkát végzett a rendőrség" – mondta a vezess.hu-nak Vezda László, az egyesület vezetője.

Most azonban szerinte vége ennek az állapotnak, és újra jönnek az autólopások és -feltörések. A Facebook-oldalukon már november óta emelkedik a megkeresések száma, de a szervezetet támogató Pajzs biztonságtechnikai cég is azt tapasztalja az ügyfelei körében, megnőtt a közelmúltban a lopási kísérletek száma.

A jelenség hátterében a gépjárműiparban tapasztalható alkatrészhiányt vélik meghúzódni, mert emiatt fellendül a lopott autók és a lopott autókból kiszedett alkatrészek iránti kereslet. A másik ok pedig az, hogy új autókból sincs választék, drasztikusan csökkent az új személyautók gyártása is az alkatrészhiány miatt.

Németországban már nyitogatják ki a motortereket, mert a 2-3 ezer eurós motorvezérlő elektronikákat el tudják adni a chiphiány miatt; itthon is kormányművet, légzsákot,

egyebeket szerelnek ki már a kocsikból.

A szakemberek azt jósolják, hogy nagyon gyors felfutás lesz, azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az 1995 és 2008 között tapasztalt állapotokat is felül fogja írni a mostani helyzet, mert annyira rossz a környezet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×