eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője beszél a Pécsi Tudományegyetem humán reprodukciós nemzeti laboratóriuma és a virológiai nemzeti laboratórium megnyitása alkalmából tartott rendezvényen a  tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában 2020. szeptember 25-én. Tizenhét Nemzeti Laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a kormány, idén 14 milliárd, a következő években összesen mintegy 90 milliárd forinttal. Az elsőként megnyíló két pécsi laboratórium egyike Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével virológiai területen tevékenykedik.
Nyitókép: Sóki Tamás

Jakab Ferenc: a járványok kora kezdődik most el

A pécsi virológus szerint két év alatt meg lehetett tanulni azok nevét, akiknek érdemes hinni járványügyi kérdésekben.

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológusa egy minapi webkonferencián annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani világjárvány csupán belépő a következő évtizedek járványos időszakába. Az Mfor tudósítása szerint úgy vélekedett, a koronavírus nem volt ismeretlen korábban sem, csak a kutatási eredményeknek hála sikerült eddig úrrá lenni rajta.

Az omikronról is szólt, az szerinte 20-30-szor fertőzőbb az eredeti vad vírusnál, épp ezért fontos az oltottság, hisz azzal magunkat és környezetünket is védjük, valamint

a variánsok kialakulását is akadályozza.

Úgy látja, az ázsiai, afrikai oltatlanabb területeken szabadon terjed a vírus és alakulnak ki újabb mutánsok, ezek pedig újabb hullámokat indíthatnak el; szükséges tehát a védekezésre is globális feladatként tekinteni, nem csupán a negyedik oltást hajszolni, hanem az elsőt beadni mindenhol.

Az omikron variáns ellen is már csak 70-75 százalékos a vakcinák hatékonysága, igaz, 100 százalékos vakcina soha nem lesz - mondta még.

Aláhúzta, a megfertőződés általi védettség rövid, legfeljebb 3-4 hónapos, és arra is emlékeztetett, hogy az oltás nem a megfertőződés, hanem a súlyos betegség ellen véd meg, ami jó az egészségügy terheltsége szempontjából is.

A webes eseményen Szekanecz Zoltán, a Debreceni Tudományegyetem reumatológusa, immunológusa arról beszélt, hogy

a fertőzötteknek is oltani kell, a vakcina ugyanis mindenkinél javítja a védelmet; egy hetet kell várni a fertőzöttség után, és a láztalanság is kritérium.

A negyedik oltást jelenleg csak az autoimmun- és a daganatos betegeknek ajánlja (Sinopharmot nem ajánl nekik vagy legfeljebb ha nyugalomban van a betegségük; ugyanez volt az álláspont a Szputnyik V-vel kapcsolatban is.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×