eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Microscopic view of covid-19 omicron variant or B.1.1.529 and letter of omicron in Greek alphabet on red background. 3D rendering.
Nyitókép: Getty Images

Biológus: kérdéses, hogy a vírusnak ez lesz-e az utolsó szava

A koronavírus omikron változata esetében a nyájimmunitáshoz 90 százalék feletti védettség kell - hívta fel a figyelmet Boldogkői Zsolt.

Minél többen vagyunk beoltva, annál inkább lassítjuk a járványt és csökkentjük annak az egészségügyi következményeit – mondta az RTL Híradónak Boldogkői Zsolt. A biológus, egyetemi tanár szerunt viszint minél fertőzőbb egy vírusvariáns, annál nagyobb a nyájimmunitási küszöb. Az omikron esetében a nyájimmunitáshoz 90 százalék feletti védettség kell - emelte ki.

Boldogkői Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kanyaró esetében 98 százalék körüli a nyájimmunitási küszöb, de mivel gyerekkorban majdnem a teljes népesség megkapja a védőoltást, ez nem jelent gondot. Erre lenne szükség a koronavírus esetében is - vélekedett, hozzátéve, hogy mindezt csak a kötelező védőoltással lehetne elérni a koronavírussal szemben.

A szakértő szerint az omikron variáns az eredetinél gyengébb tüneteket okoz, de az egy más kérdés, hogy a vírusnak ez lesz-e az utolsó szava, mert vannak olyan hírek is, hogy a delta variánsnak a keleti régióba van egy még durvább verziója.

Az egyetemi tanár nem tartja kizártnak, hogy a vírus megint erősödni fog, mígnem teljesen besimul a többi légúti betegség közé.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×