eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi operatív törzs rendkívüli ülése után a Városháza épületében 2020. március 14-én. Fokozatosan bezárnak a fővárosi óvodák és bölcsődék, a tömegközlekedésben nem lehet felszállni az első ajtónál a járművekre március 16-tól - jelentette be a főpolgármester a sajtótájékoztatóján.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Városház-eladási ügy: előkerült egy megbízási szerződés

A budapesti Városháza eladásáról szóló megbízási szerződéssel állt elő az Index azután, hogy korábbi cikkére a főpolgármester úgy reagált, hogy nincs döntés az ingatlan eladásáról, a főváros nem keres vevőt.

Csütörtök reggel jelent meg az Indexen egy cikk arról, hogy a főváros eladná a városházát, az írást az Infostart is szemlézte. Nem sokkal később Karácsony Gergely főpolgármester azt írta a Facebookon, hogy „az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat”.

A lap péntek reggeli cikkében egy dokumentumot publikált azzal a szándékkal, hogy igazolja állítását.

Ebből az olvasható ki, hogy mintegy

negyven milliárd forintért kínálnák az ingatlant.

Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette. A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a városháza helyén – írja az első cikkhez hasonlóan az Index főszerkesztője által jegyzett írás.

A dokumentum szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. az a cég, amelyet megbíztak az ügylet lebonyolításával. A szerződésben rögzítették: 1 millió 150 ezer euró, azaz több, mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért annak a cégnek, amelynek tulajdonosa Beák Attila Endre, akinek közreműködésével 2009-ben eladta az MSZP a II. János Pál pápa téri székházát – állítja a cikk. Az érintett ezt cáfolta a Telex kérdésére, azt mondta, megbízása ugyan volt rá, de nem ő adta el. A vételárat 100 millió euró plusz áfában határozták meg a szerződés szerint.

Figyelemre méltóak a leendő vevő előtt felvázolt lehetőségek. Az épület műemléki védelem alatt áll, világörökségi területen fekszik, ott húzódik a régi pesti városfa. A lap birtokába került papírok szerint

1500 férőhelyes, háromszintes mélygarázs építésére lenne lehetősége az új tulajnak, és 30 ezer négyzetméterre bővíthetné az ingatlant.

A szerződést megbízóként nem az önkormányzat jegyzi, hanem a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. A cégről azt írja a portál, hogy 2019 szeptemberében alapították 3 millió forint jegyzett tőkével.

Karácsony Gergely: fake news

A főpolgármester újra cáfolja az Index állításait, és feljelentést tesz.

„Láthatóan folytatja a fake news terjesztését az Index, a sajtóetikára ismét fittyet hányva, meg sem várva a Fővárosi Önkormányzat válaszát – írja a Facebookon Karácsony Gergely. – Ingatlanközvetítőt a Fővárosi Önkormányzat nem alkalmaz ingatlanok értékesítésénél, azokat a saját, 100 százalékos tulajdonú vagyonkezelője bonyolítja le. Szánalmas dolog, hogy az Index főszerkesztője minden ténybeli alap nélkül a Fővárosi Önkormányzatnak tudja be egy kényszertörlés alatt álló cég papírfecnijét.

Megismétlem:

sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott.

Minden más hazugság. Azért pedig feljelentést teszek, hogy kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát.”

A Telex elérte Beák Attilát. Az ingatlanközvetítő elmondta, a Főpolgármesteri Hivataltól semmilyen megbízást nem kapott, azzal nincsen kapcsolatban. Az Index cikke kapcsán még annyit jelzett, hogy abban az szerepel, hogy anno ő adta el az MSZP-székházat, nem, nem ő adta el, de annyi részigazsága van az állításnak, hogy annak az ingatlannak az eladására valóban volt megbízása. A Telex úgy tudja, a főváros már be is adta a feljelentést.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×