INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

ingatlan

eladás

városháza

karácsony gergely

Budapest, 2014. május 1. A Főpolgármesteri Hivatal Városház utcai homlokzatának részlete.  MTVA/Váli Miklós

Előkerült egy felvétel, amelyen a Városháza eladásáról van szó

Infostart

A rejtélyes videóban vélhetően a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ vezérigazgatója beszél egy a főpolgámesteri kabinet által is tárgyalt értékesítési koncepcióról. A főváros szerint csak egy döntés-előkészítő anyagról van szó, és a Városháza ingatlana marad a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában.

Újabb hangfelvétel került nyilvánosságra a budapesti Városháza eladásával kapcsolatban. Mint ismert, korában az Index egy birtokába került szerződés alapján azt állította, hogy az értékes ingatlanegyüttes értékesítésével már meg is bíztak egy ingatlanközvetítőt. Ekkor Karácsony Gergely főpolgármester tagadta a Városháza értékesítésének szándékát, azt írta, hogy "az ingatlan értékesítéséről semmilyen döntés nem született, arra nem keres vevőt a Fővárosi Önkormányzat".

Aztán egy Anonymus-maszkos alak rejtélyes videót küldött a sajtónak, a hangfelvételből akkor az derült ki, hogy a Városháza értékesítésével állítólag megbízott férfi korábban egy másik önkormányzati ingatlan eladásában is szerepet vállalhatott.

Kedden újabb hanganyag került nyilvánosságra, ebben egy Barts Balázsként bemutatkozó férfi egy, a főpolgármesteri kabinet által is tárgyalt anyagról beszél, amelyben a Városháza épületéről és a hozzá tartozó, 4,7 hektáros telekről van szó: 3,9 hektárt eladnának, 8 ezer négyzetmétert megtartanának. Azt is mondja, hogy a tűzoltóság épületét új épületben helyeznék el, és a telkét tehermentesen értékesítenék.

A felvételen vélhetően Barts J. Balázs, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatója beszél, de a találkozón jelen lehetett az a Berki Zsolt is, aki a Városháza feltételezett eladására szerződő cég, a Northern Rock Kft. tulajdonosa. A férfi beszél még arról, hogy '22-ben választás, '23-ban 150 éves budapesti évforduló, '24-ben meg önkormányzati választás lesz, és a bonyolult helyzet miatt először megépítik a közparkot, mert megígérték, meg az épület homlokzatát, de a parkot lehet, hogy később szét kell túrni az építkezés miatt.

A beszélgetést a Barts Balázsként bemutatkozó férfi úgy zárja, hogy a szerzői jogra hivatkozva meg tudja kerülni a közbeszerzést. Mint mondta, csináltat egy tervet, amit villámgyorsan "megközbeszereztet", hogy mire parkot kell építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. A két elképzelt szárny helyére nem kerül semmi, hogy később a terület rendelkezésre álljon.

A főváros reagálása

A Fővárosi Önkormányzat az Index cikkének megjelenését követően nem sokkal közleményében reagált a felvételre.

Mint írták, a Városháza ingatlana mint Budapest egyik ikonikus épülete a város szívében található, de sem műszaki állapota, sem használata nem felel meg a 21. század követelményeinek. Éppen ezért tartotta fontosnak a főváros vezetése, hogy szülessen egy olyan döntéselőkészítő tanulmány, amely minden lehetőséget átgondolva a döntéshozók elé tárja a szóba jöhető lehetőségeket annak érdekében, hogy megalapozott, jogszerű döntést hozhassanak.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő által készített döntés-előkészítő tanulmány ennek megfelelően vette számba a Városháza ingatlanának lehetséges rövid távú, középtávú és hosszú távú fejlesztési lehetőségeit, azok hozzávetőleges bevételeinek és költségeinek becslésével. Ahhoz, hogy ezek a hozzávetőleges becslések rendelkezésre álljanak, értelemszerűen piaci konzultációkat is folytatni kellett.

A közlemény szerint a döntéselőkészítő anyag is arra tesz javaslatot, hogy – a különböző lehetőségek előnyeinek és hátrányainak mérlegelése alapján – a Városháza ingatlana maradjon a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában. A Főpolgármesteri Kabinet 2020. november 26-i ülésén ezzel egyetértett.

Nyitókép: MTVA/Váli Miklós
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018