INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

koronavírus

rékassy balázs

védekezés

járvány

pandémia

intézkedés

delta variáns

Védőmaszkot viselő járókelő a budapesti Rákóczi úton 2020. november 11-én. A koronavírus-járvány elleni kormányzati védelmi intézkedések új elemeként kötelező a maszkviselés a 10 ezernél több lakosú települések egyes közterületein; a területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Szakértő: nehéz ezt kimondani, de eléggé rémisztő a helyzet

A legutóbbi adatok szerint 2839 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen. Az egyfókuszú védekezés csődöt mondott – mondta érdeklődésünkre Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász. Hozzátette, hogy azonnali intézkedésekre lenne szükség, hogy az újbóli teljes lezárás elkerülhető legyen.

Pár hónapja azt hittük, hogy nem lesz ekkora baj, de „hála” a delta variáns magas fertőzőképességének, valamint az egyfókuszú védekezésnek, miszerint Magyarország csak az oltásra fókuszált, ami platózott a társadalom kétharmadánál, rohamosan megindultak a betegszámok: egy heti duplázódásnak lehetünk a tanúi jó pár hete – fogalmazott érdeklődésünkre Rékassy Balázs orvos, aki szerint, ha ilyen sebességgel nőnek az esetszámok, akkor a negyedik hullám ereje meghaladhatja a második és a harmadik erejét. „Nehéz ezt kimondani, de eléggé rémisztő a helyzet” – tette hozzá.

Az egészségügyi szakközgazdász szerint Magyarországon

a szakmai döntéshozatal a politika, a politika pedig a népszerűség, illetve annak igényének a csapdájában vergődik,

ettől függetlenül fel kellene vállalni a népszerűtlen intézkedéseket. Megjegyezte, ahogyan a sebész sem a betegtől kérdezi meg egy vakbélgyanú esetében, hogy operáljon vagy sem, hanem a megfelelő tudás és szakmai felkészültség alapján, továbbá a laborparaméterek és a páciens általános állapota szerint dönt. Vagyis ebben az esetben sem az kellene, hogy döntsön, hogy az emberek szeretnének maszkot viselni, tömegrendezvényekre menni, vagy sem – összegezte.

Rékassy Balázs egyetértett azzal, nagyon nehéz feladat az, hogy közben ne büntessék azt a közel 6 millió embert, akik már legalább kétszer beoltatták magukat. A szakember hozzátette, neki is elege van már a járványügyből, a megszorításokból és korlátozásokból, de elkerülendő a teljes lezárás, bizonyos korlátozásokat már rég be kellett volna vezetni. Példaként említette a kötelező maszkviselés, nemcsak a BKV járatin, hanem minden zárt, zsúfoltabb helyen, valamint az ingyenes, vagy nagyon kedvezményes tesztelés biztosítását „minden második sarkon”. Rékassy Balázs szerint vissza kellene „varázsolni” a védettségi igazolvány komolyságát, vagyis, hogy ne legyen elégséges a plasztikkártya, annak érvényessége is ellenőrizve legyen adott helyen. „Nyugat-Európában, ha be szeretnék menni egy múzeumba, egy étterembe, lecsippentik a QR-kódot” – jegyezte meg. Szerinte azt is fel kellene fogni, el kellene ismerni, hogy

a delta variáns miatt az év elején oltottaknak szükségük lenne a harmadik oltás felvételére is.

Az egészségügyi menedzser végezetül elmondta, a szakértők, orvosok alkotta „Konszenzus az Egészségért” civil szakértői csoport egybehangzó véleménye: a tömegrendezvények nincs itt az ideje. Nem szeretnék a szórakozási lehetőségeket befagyasztani, de komoly korlátozások közé szorítanák, lásd maszkviselés, távolságtartás, és a védettségi igazolvány megléte – tette hozzá. Utóbbit illetően megjegyezte, olyan igazolvány, ami valóban igazolja az illető kétszeri beoltását, vagy hogy a közelmúltban átesett a fertőzésen, esetleg 24 órán belül csináltatott magának gyorstesztet, vagy 48 órán belül PCR-tesztet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Szakértő: nehéz ezt kimondani, de eléggé rémisztő a helyzet
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018