eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Zacher Gábor: már nem ritkaság a koronavírusos gyerek a sürgősségin

A megelőzésről, a harmadik oltásokról és a kórházi tapasztalatokról szólt a Kovidők legújabb kerekasztal-beszélgetése.

Jakab Ferenc virológus professzor, a koronavírus akciócsoport vezetője (a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője, a PTE Természettudományi Karának tudományos dékánhelyettese) szerint szükség van rá, hogy a fiatalok is megkapják a vakcinát, ám ehhez elengedhetetlenek a klinikai, kontrollált vizsgálatok, amelyeket követően kell meghozni a végleges döntést.

"Tizenegy éves kortól fölfelé megvalósult az oltás, ami jó. Több ismerősöm is beoltatta már a gyermekét probléma nélkül. A nemzetközi szakirodalom szerint a delta-variáns megtépázza a gyermekeket, és ez Magyarországon is várható, sőt úgy néz ki, súlyosabb tünetekkel is jár, nemzetközi példa alapján súlyos, akár halálos eseteket is hozhat a legújabb variáns" – idézte az Index összegzése Jakab Ferencet.

Szekanecz Zoltán professzor, belgyógyász, immunológus (Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a Magyar Tudományos Akadémia doktora) felhívta a figyelmet: külön analizálják a vakcinát a gyerekek esetében, és szerinte is érdemes beadni az oltást a fiataloknak.

Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos és sürgősségi orvos (jelenleg a Hatvani Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán dolgozik) egyebek mellett arról beszélt, hogy a negyedik hullám elsősorban azokat érinti, akik nincsenek beoltva, de azok sincsenek teljes biztonságban, akik megkapták már a vakcinát. Az oltás jó, de így is kerülnek be oltottak a kórházakba, sőt lélegeztetőgépre is, és meg is halhatnak, vagyis nincs száz százalékos védekezési módszer – mondja Zacher Gábor. Hangsúlyozta, hogy egyre fiatalabbak kerülnek kórházba, miközben az idősebbeket enyhe tünet mellett is jobban érinti az alapbetegségeik miatt.

A tünetek gyorsan kialakulnak, akár egy-két nap után is jelentkezhetnek, holott a korábbi hullámok idején ez nem így volt. De az emberek is felelősségteljesebben döntenek,

már senki nem vár annyit, mint korábban, és hamarabb felkeresik a sürgősségi osztályt - mondta a sürgősségi orvos.

Arról is beszámolt, hogy

míg korábban minden egyes gyermek megjelenése a sürgősségin unikumnak számított, addig mostanra jóval több eset is előfordul,

ami viszont már aggodalomra ad okot.

Jakab Ferenc felhívta a figyelmet arra is, hogy a járvány kellős közepén magasan kell tartani az antitestszintet, hiszen az havonta feleződik, 3-4 hónap után pedig drasztikusan elkezd csökkenni a szervezetben. Ezért ajánlják a harmadik oltás felvételét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×