eur:
392.21
usd:
362.88
bux:
65888.91
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
ST PETERSBURG, RUSSIA - JULY 15, 2021: The Vice-Admiral Kulakov destroyer (L) and the Marshal Ustinov missile cruiser take part in a rehearsal of the Russian Navy Day parade in the Gulf of Finland off Kronshtadt, St Petersburg. Valentin Yegorshin/TASS (Photo by Valentin Yegorshin\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Valentin Yegorshin\TASS via Getty Images

Modern kori kalózkodás: mintha tűt keresnének a szénakazalban, de az elrettentő erő megvan

Kalózokat futamított meg egy orosz hadihajó legénysége Afrika nyugati partjainál, a Guineai-öbölben – jelentette be az orosz védelmi minisztérium. A panamai zászló alatt Togóból Kamerunba tartó MSC Lucia konténerszállító teherhajó legénységét kiszabadították, a kalózok motorcsónakkal elmenekültek. Az orosz hadiflotta három hete járőrözik a térségben, hogy megakadályozza a hasonló incidenseket, amelyekből egyébként egyre kevesebb van – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a modern kori kalózkodással kapcsolatban kifejtette: manapság a társaságok egy része a legénységek védelmében úgynevezett katonai magánvállalatokat alkalmaz, ezek 4-5 fős, kvázi biztonsági különítményt biztosítanak a hajók számára a kritikus szakaszokon. Másrészt, különösön az Afrika szarva régióban, ahol a legtöbb kalóztámadást követték el az elmúlt bő egy évtizedben, komoly nemzetközi misszió zajlik a mai napig: orosz, indai és pakisztáni hajók, illetve NATO és EU kötelékek is teljesítenek járőrtevékenységet. De miután egy több millió négyzetkilométernyi területről van szó, ahol több ezer kisebb-nagyobb halászcsónak közlekedik naponta, nem könnyű feladat kiszűrni azt a néhányat, amelyek felfegyverzett kalózokat rejtenek.

Mintha tűt keresnének a szénakazalban,

érzékeltette a szakértő. Az elrettentő erő ugyanakkor megvan, hiszen amíg 2012-ben 797 regisztrált kalóztámadást jegyzett fel a Nemzetközi Hajózási Ügynökség, addig ez a mennyiség 2020-ra jelentősen lecsökkent, 195-re.

Kaiser Ferenc az orosz védelmi minisztérium hétfői közleményével kapcsolatban, miszerint a Kulakov altengernagy romboló – amely egy több mint 7000 tonnás, rakétákkal és nem mellesleg két helikopterrel felszerelt, 300 főnél is nagyobb legénységgel rendelkező hadihajó – kalózokat futamított meg a Guineai-öbölben, emlékeztetett: Oroszország, különösen azóta, hogy a Krím miatt összerúgta a port a Nyugattal, igyekszik hangsúlyozni a kékvízi képességét, vagyis, hogy a világ bármely pontján képes működtetni egy hadihajó köteléket a nyílt tengeren, ellátva a szükséges utánpótlással, élelmiszerrel, fegyverzettel és főleg üzemanyaggal. Sőt, nem kizárólag hadihajókról van szó, hanem olyan nagy teher- és üzemanyag-szállítókról, amik együtt mozognak a kötelékkel. Tehát Moszkva számos térségbe küld hajókat – összegezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

Visszakanyarodva a hírre, a kötelék vezérhajója, tehát a Kulakov altengernagy romboló végül az egyik helikopterét küldte – a fedélzetén 8-10 tengerészgyalogossal – a bajba jutott MSC Lucia teherhajóhoz, amit észlelve a kalózok, azonnal megfutamodtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Felpörgetné a lőszergyártást Moszkva, megakadhat az orosz nyomulás Avgyijivkánál – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2024-ben 2,7 millió tüzérségi lövedék gyártását tervezi – számolt be Vagyim Szkibitszkij vezérőrnagy, az ukrán védelmi hírszerzés helyettes vezetője a Kyiv Independent beszámolója szerint. Ez a mennyiség annak fényében ijesztő lehet Kijevben, hogy az ukránok mekkora mennyiséggel számolhatnak idén. Az orosz erők tovább folytathatják a nyomulásukat Avgyijivka térségében, de a talajviszonyok jelentősen lassíthatják a hadműveleteket. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 28. 13:50
×
×
×
×