eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sétarepülés Budaörs-Visegrád-Esztergom-Tata-Budaörs útvonalon. Esztergom belvárosa, a bazilika, és a Mária Valéria híd fotója 500 méter magasból. MTVA/Bizományosi: Lehotka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Orbán Viktor: Európa jövője mi vagyunk

Az Esztergom és Párkány közti Mária Valéria híd újjáépítésének 20. évfordulóján mondott beszédet Eduard Heger szlovák kormányfő és a magyar miniszterelnök.

Eduard Heger beszédében felidézte: az átkelő átadásakor mindkét ország miniszterelnöke az újjászülető kapcsolatról és az unió anyagi segítségéről beszélt, és Mikulás Dzurinda akkori szlovák miniszterelnök megjegyezte: "az, hogy ez az esemény belép-e a történelembe, csak rajtunk múlik". Heger válaszolt: ma, a 20. évfordulón elmondhatja, a szlovák-magyar híd történetileg sikeres és pozitív beruházás volt, a lakosok, vállalkozók, turisták boldogulásához is hozzájárult, további sikeres szlovák és magyar projekteket ihletett a sikeressége. Két jó szomszéd története lett a híd, tette hozzá, megjegyezve, hogy 2020 szeptemberében új átkelő nyílt meg a forgalom előtt: a monostori híd, melyet szintén nagy mértékben támogatott az EU. Az együttműködés sikeres közlekedési példájaként említette a Via Carpatia úthálózatot és a V4-eket összekötő gyorsvasút-hálózat tervezését, építését, valamint szólt a két ország energiapiacának, többek között áramrendszerének összekötéséről is.

Az együttműködés és a szolidaritás jó példájaként idézte fel, hogy a magyar kormány és egészségügyi szakemberek segítségével Szlovákia segítséget kapott az országos tesztelésben, valamint kaptak lélegeztetőgépeket.

Megjegyezte, a közös munka folytatódik, kedden Orbán Viktor meghívására az egyiptomi elnök érkezik Budapestre, akivel közös találkozójuk lesz.

Orbán Viktor: Közép-Európa jövője csak nekünk fontos

A magyar miniszterelnök szerint ma már nem arról kell beszélni, hogy a Mária Valéria híd összeköti az országokat. "Ma már új szelek fújnak, másképpen látjuk a világot. Akkor friss tagjai voltunk a NATO-nak, három évnyire voltunk az uniós integráció kapujától, azt reméltük, hogy az EU-csatlakozással minden gondunk megoldódik. De azóta kiderült, hogy nem lehet mások jóindulatára bízni a jövőnket, magunknak kell a sikerünkért megküzdeni" - jelentette ki.

Azt mondta, "20 éve még Brüsszel is a mi oldalunkon állt, támogatott bennünket, ezt a hidat is segített visszaépíteni. Ma már egyre gyakrabban nem egyenrangú partnernek, hanem másodlagos szereplőnek látnak bennünket, olyasmit akarnak ránk kényszeríteni, ami a gazdasági lehetőségeinket szűkítené, és olyan életmódot is ránk akarnak kényszeríteni, amit mi nem akarunk.

Afféle modern kori Dávidként állunk szemben a brüsszeli Góliáttal.

Erről a lengyelek és a csehek is sokat tudnának mesélni, és a híd is", amelyet többször leromboltak a történelem folyamán, mondta beszédében Orbán Viktor.

"Lehet egyszerre büszke európainak és szlováknak, büszke európainak és magyarnak lenni", lehet mindenkit elérő gazdasági növekedést produkálni, lehet mindenkinek munkahelyeket teremteni, és "közben nem kell megtagadni életmódunkat, önmagunkat, múltunkat és értékeinket" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, a szlovákok és a magyarok nem ellenségek, hanem történelmi sorstársak, a két ország külön-külön és együtt is súlyos leckét vett az elmúlt évszázad megszállóinak agressziójából. "Túlélésünk záloga a barátság és a szövetség. Nincs sikeres Magyarország sikeres Szlovákia nélkül és fordítva. (..) De ne legyenek illúzióink, a sikeres Közuép-Európa csak nekünk fontos, másnak nem. Aki az együttműködés ellen érvel, saját maga ellen beszél" - fejtette ki.

Úgy értékelt, hogy a V4-ek együttműködése meghozta az eredményeket, "képesek voltunk gyarapodni, elérni azt, ami az EU-nak nem sikerült. Hatékony és stabil összefogást építettünk fel, a bennünket érő civilizációs válságokra közös válaszokat adtunk - így volt ez a pénzügyi, a migrációs és a koronavírus-válság idején is. Húsz évvel a híd felépítése után létezik egy közép-európai együttműködés, amely erősebb, mint valaha."

Azt is mondta, "nemcsak újjá kell építeni a hidakat, hanem azt is észben kell tartanunk, kik rombolták le őket. Ha nem ezt tesszük, újra és újra megtörténik".

Végezetül közölte: minden korszaknak megvannak a maga szimbólumai. A Mária Valéria híd is szimbólum.

"Az Európai Unió jövője mi vagyunk,

ne hagyjuk, hogy a bennünket összekötő hidakat valaha is lerombolják. A sorsunk közös, a feladataink csak szaporodtak, a felelősségünk pedig csak nőtt" - zárta szavait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×