eur:
393.93
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: obudagroup.hu

Év végére elkészülhetnek a Galvani híd engedélyezési tervei, 2025-ben indulhatna a forgalom

Ha minden az elképzelések szerint halad, akkor jövőre elkezdődhet a kivitelezés, amivel 2025-ben végezhetnek – mondta az InfoRádióban a projekt állásával kapcsolatban Schneller Domonkos, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

A tervezés már több mint egy éve zajlik egy nemzetközileg is híres építészirodával. A szerződéses határidők szerint 2021. decemberére engedélyes szintű terveket fognak tudni szállítani. Azt lehet tehát mondani, hogy célegyenesbe került a híd tervezése – fejtette ki az InfoRádióban Schneller Domonkos, két héttel azután, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón arról beszélt: a fővárosnak és egyes kerületeknek voltak aggályaik, a kormány szerint szükség van a hídra, és továbbra is támogatja. A főváros még időt kért, ezért csúszik a projekt.

A fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett:

Csepel számára Budapest több mint 70 éve, az 1950-es fővároshoz csatlakozása óta adós azzal, hogy közvetlen budai átkelőt építsen,

hiszen a csepeliek ma Budára csak Pest érintésével tudnak átkelni. A Rákóczi hídtól délre lakó félmillió ember (a budapestiek több mint egynegyede) számára egyáltalán nincsen semmiféle dunai átkelőhely a Rákóczi híd és a Deák Ferenc híd – az M0-s hídja – között. Vagyis ennek a félmillió embernek be kell autóznia legalább a Rákóczi hídig ahhoz, hogy átkeljen Duda túlpartjára, ami viszont egy mielőbb feloldandó terhelést jelent a városban. Ez ihlette a Galvani híd terveit is, amelyet, úgy néz ki, a fővárosi önkormányzat vezetése is támogat már – közölte Schneller Domonkos.

"Pesten legalább öt, egymástól némiképpen eltérő nyomvonal-változatot vizsgáltak a szakemberek – a párbeszédbe az érintett kerületek polgármestereit éppúgy bevonták, mint ahogy az ott élők civil szervezeteit is. Így lesz talán ősszel egy olyan megoldás kiválasztva, amelyik egyrészről a lehető legkevesebb embernek zavarja a mindennapjait, másrészről pedig pozitív környezeti változásokat tud okozni a parkfelújítástól a felszíni forgalomcsillapításig. Nyilvánvaló, hogy az építkezés önmagában biztosan fog kellemetlenségeket okozni, de a híddal járó előnyök sokszorosan meghaladják az egy-két évig tartó kellemetlenségeket."

Schneller Domonkos abban bízik, hogy jövőre elkezdődhet az építkezés, és ha minden a tervek szerint halad, akkor 2025-ben már egy új hídon, méghozzá egy nagyon szép, hosszú ideje először nemzetközi tervpályázaton kiválasztott hídon fognak tudni átkelni a budapestiek.

A kormány és a főváros rendszeresen egyeztet a projektről. Áprilisban, a kormány Budapest Fejlesztési Központja a főváros és az érintett kerületek vezetésével találkozott, amely után Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára arról beszélt, közelítették az álláspontokat.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója július második felében az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt a fővárosi közlekedési projektekről, köztük a Galvani híd fejlesztéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Óvatos pluszban a tőzsdék

Óvatos pluszban a tőzsdék

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×