eur:
388.56
usd:
361.37
bux:
68859.79
2024. május 8. szerda Mihály
Belgrád, 2020. április 24.Idős emberek tornáznak egy belgrádi parkban 2020. április 24-én, miután Szerbiában enyhítették a koronavírus-járvány miatt bevezetett, több mint egy hónapja tartó szigorú kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Csütörtökig lehet elintézni, sok pénz múlik rajta, mégis rengetegen felejtik el

A nyugdíjbiztosítási befizetések adójóváírását a személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig lehet kérni.

A 2020. évi személyi jövedelemadó bevallásának határidejéig, csütörtökig lehet kérni az adójóváírást a nyugdíjbiztosítási befizetésekre, ezt minden évben több tízezren mulasztják el – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) közleményében.

A Mabisz adatai szerint tavaly év végéig több mint 380 ezren kötöttek nyugdíjbiztosítási szerződést, a szerződésállomány így 11 százalékkal haladta meg az előző évit.

Felidézik, hogy 2014. január 1-től a nyugdíjbiztosításokba befizetett éves díj után évi maximum 130 ezer forintig 20 százalék adójóváírás vehető igénybe. A maximális adókedvezmény igénybevételéhez éves szinten 650 ezer forintot kellene befizetni, amit a szerződések átlagdíja még messze nem ér el, bár évről évre emelkedik.

Pandurics Anett, a Mabisz elnöke a közleményben elmondta, az adókedvezményt idén várhatóan 330 ezer ember veheti majd igénybe, a visszatérítés nem jár automatikusan, azt igényelni kell.

Részletezik, hogy a NAV által elkészített adóbevallási tervezetet

az ügyfélkapun keresztül, az eSZJA portálon lehet megtekinteni, itt lehet visszaigényelni a nyugdíjbiztosítás után járó szját is. Ügyfélkapu hiányában a 19SZJA kódszámú adóbevallási dokumentumot kell kitölteni

– a NAV ajánlása szerint az Általános nyomtatványkitöltő, ÁNYK programmal. Az adójóváírás igénylését a biztosító által minden évben megküldött igazolás alapján kell kitölteni.

A Mabisz közölte, hogy szövetség, illetve az MNB tavalyi negyedik negyedéves adataiból kiolvasható, hogy 2020-ban a lakosság megtakarítási hajlandósága nőtt. Ez a tendencia a személyes értékesítési lehetőségek korlátozottsága ellenére is segítette az életbiztosítási piacot, a nyugdíjbiztosítások mellett elsősorban a befektetési egységekhez kötött (unit linked) biztosítások területén. Az életbiztosítási tartalékok tavalyi növekedése (7 százalék) még mindig elmaradt a lakosság nettó pénzügyi vagyonáétól (9 százalék). Az életbiztosítási tartalékok aránya a vagyonból 2019-ig csökkent, azóta enyhe emelkedésnek indult, de még mindig csak alig több, mint 3 százalék.

Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal -  Így reagál a Mol árfolyama!

Kiderült, mi lesz az üzemanyagárakkal - Így reagál a Mol árfolyama!

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő, ami elsősorban az OTP eséséből adódik. A hazai nagypapírok közül már csak a Mol van pluszban, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×