eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
Vendégek egy étterem teraszán a brit főváros Soho negyedében 2020. december 15-én. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter bejelentette, hogy december 16-tól a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromfokozatú készenléti rendszer legmagasabb szintje lép életbe Londonban és térségében az új fertőződések számának növekedése miatt.
Nyitókép: MTI/EPA

Így fog kiderülni, hogy csal-e bárki a védettségi igazolvánnyal

Az Infostart kérdéseire adott válaszokból a Kormányinfón kiderült, lehetséges-e csalni a kártyával, illetve lebukhat-e, aki a kártya birtokában már nem ment el a második oltására.

A sajtóban rendre napvilágot látnak aggodalmak arról, hogy visszaélések övezhetik a védettségi igazolvány még csak most formálódó világát, az Euronews nyomán az Infostart is írt arról, hogy a feketepiacon 100-200 ezer forintért "keletkezhetnek" álvédett személyek, olyanok, akik csak papíron kaptak védőoltást.

Az ő kiszűrésük nem lesz egyszerű, de akár azoké sem biztos, hogy könnyű lesz, akik hamis védettségi kártyával próbálnak olyan szolgáltatásokat igénybe venni, amelyek a törvény szerint nem járnának nekik. Az Infostart ezért a Kormányinfón az alábbiakat tudakolta:

  • Hogyan tudja ellenőrizni egy vakcinaigazolvány vizsgálatára jogosult szolgáltató, hogy igazi vagy hamisított védettségi igazolvánnyal áll-e szemben? Leolvashatja-e a QR-kódot, aki elkérheti a kártyát?

Gulyás Gergely válasza szerint "természetesen":

"Az igazolvány vizsgálatára van lehetőség, erre akár egy étteremnek is van joga, nem is mi találtuk ki, hiszen a 18 év felettiek alkoholfogyasztásának ellenőrzéséhez is szükség van arra, hogy a személyi igazolványt elkérhesse például egy étterem" - fogalmazott.

Ha pedig a szemrevételezés nem elég?

"El lehet kérni az igazolványt,

a QR-kód pedig egyértelműen igazolja, hogy ez egy érvényes igazolvány-e vagy sem."

Az Infostart további kérdésére, mely szerint milyen technikai megoldással próbálja a kormány kiszűrni a második oltás elkerülése miatt érvénytelenné váló igazolványok használatát, a kancelláriaminiszter azt mondta: miután

a QR-kód alapján látszik, hogy valaki megkapta-e a második oltását is,

egyből kiderül egy kódolvasásból, hogy a kártya érvényes-e.

Csalni pedig nem javasolt, egyebek mellett például azért, mert vasárnap óta ez bűncselekmény, öt év börtön is várhat arra, aki részt vesz ilyen csalásban írta korábban az Infostart.

Akinek két igazolványa van - az átesettség és az oltás okán is kapott -, azoknak, mint a Kormányinfón megerősítették, a későbbi lejáratú igazolványt kell használniuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×