INFORÁDIÓ
2021. július 28. szerda
Szabolcs

hableány

viking sigyn

hajóbaleset

kártérítés

A hajóroncsból felhozott holttestet takarják el a kutatási munkálatokat végző szakemberek a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál kiépített pontonnál 2019. június 4-én. A Hableány és a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én késő este ütközött össze a Margit híd közelében, a turistahajó felborult és elsüllyedt, fedélzetén 33 dél-koreai állampolgárral - turistákkal és két idegenvezetővel -, valamint kéttagú magyar személyzettel. Hét embert a környező hajókon utazók kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Június 4-éig tíz holttest került elő.

A Vikinget és a Hableány üzemeltetőjét együtt perlik be az áldozatok családtagjai

Infostart

Minden idők legnagyobb kártérítési pere lesz ebből, 4,3 milliárd forint a tét.

4,3 milliárd forintos kártérítési per indult és várakozik a Fővárosi Törvényszék asztalán a dél-koreai turisták 2019-es dunai hajóbalesete ügyében, a Hableány-tragédiában 26-an lelték halálukat - írja a Magyar Nemzet.

Az Oppenheim Ügyvédi Iroda a 26 áldozat több mint 70 rokonát képviseli, a törvényszéknek azt kellene kimondania szerinte, hogy a Viking AG (a szállodahajó üzemeltetője) és a Panoráma Deck Kft. (a Hableány gazdája) egyetemlegesen felelős a szerencsétlenségért, és fejenként 80-90 millió forint kártérítéssel tartozik a hozzátartozóknak.

A magyar ügyvédi iroda 900 oldalas keresetlevélben támasztja alá követelését, ami a Panoráma Deck Kft. jogi képviselője szerint nem feltétlenül hajózási ismeretek birtokában készült.

Sógor Zsolt, a Panoráma jogi képviselője szerint viszont még a büntetőperben sem vizsgálták a Hableány személyzetének felelősségét, a Hableány kormányállásából pedig 240 fokos volt a kilátás, előírások szerinti. A büntetőperben - mint kiemelte - éppen a legutóbbi tárgyaláson kérdezték meg erről a nautikai igazságügyi szakértőt, aki leszögezte: az, hogy egy méterre kiemelkedik a kémény, megnöveli a láthatóságát a hajónak, a Viking Sigynt kormányzó kapitánynak így még inkább fel kellett volna tűnnie az előtte jobbra, vele egy irányba, de lassabban haladó magyar sétahajónak.

A Panoráma Deck egyébként polgári pert indított szintén a Fővárosi Törvényszéken, szintén kártérítésért, a cég úgy látja, az egész tragédia felelőse kizárólag a Viking Sigyn kapitánya, kormányosa, az ukrán Jurij Csaplinszkij, az anyagi károkozásért pedig a Viking felel. Ennek a pernek a kárigénye nem ismert.

Sógor Zsolt még azt is megjegyzi - a Facebookon -, hogy érthetetlen az ügyben a Viking passzivitása, amikor egyik napról a másikra "több száz család életét tette tönkre", és csak a mentési költségek meghaladták az egymilliárd forintot, arról nem is beszélve, hogy a tragédia napján az egész dunai sétahajós iparág összeomlott.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018