eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pexels.com

A karanténfeszültség már a válások számában is meglátszik

A járvány a párkapcsolatokon is nyomot hagy: szakértők már Magyarországon is tapasztalják, hogy egyre több pár akar elválni, ráadásul emelkedik a bántalmazásos esetek száma is.

Az Egyesült Államokban 2020 harmadik negyedévében mintegy 40 százalékkal, Nagy-Britanniában 30 százalékkal nőtt a válások száma az előző év azonos időszakaszához viszonyítva. Bár hivatalos adat Magyarországán még nincs, szakértők szerint nálunk is több pár akar elválni most, mint a világjárvány előtt.

Galambos Balázs, a SzépenVáljEl Válásközpont alapítója azt tapasztalja, hogy egyre többen kérnek tőlük segítséget a kulturált szakításhoz. Már decemberben is volt egy ugrásszerű növekedés, de januárban jött a csúcs – tette hozzá. Ennek

hátterében az ünnepek, valamint az újévi fogadalmak, illetve az összezártság és az úgynevezett karanténfeszültség kezelésképtelensége állhat.

De egyértelmű a trend, hogy egyre több ember határoz úgy, hogy külön akarja folytatni a párjától.

A járvány miatt jóval több időt töltenek együtt a párok, ami a gondokat, például a kommunikációs problémákat is felszínre hozza. Az élettér beszűkülése, a munkanélküliségtől való félelem vagy az egyre súlyosbodó anyagi problémák fokozzák a feszültséget, amit sokan nem tudnak levezetni, így

a bántalmazásos esetek száma is nő

– mondja Herkules Mónika, a központ válási szakértője.

Miután megnövekedett az érzelmi, a verbális, de akár a fizikai bántalmazásoknak a száma is, így sok esetben már a krízishelyzetet kell kezelniük, és legfeljebb abban tudnak segédkezni, hogy szépen tudjanak elválni az érintettek. „Hogy legalább a gyerekeket sikerüljön megmenteni a válási traumáról” – emelte ki a szakember.

A központ alapítója és szakértője is arra számít, hogy idén folytatódik a tendencia, az egzisztenciális nehézségek súlyosbodásával arányosan pedig még tovább emelkedhet a válások és a bántalmazások száma. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy

a hozzájuk forduló párok 20-30 százaléka mégsem válik el,

hanem a megfelelő segítség birtokában a kapcsolat megmentése mellett dönt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×