eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án. A vírus ellen a világon elsőként bejegyzett vakcina árusítását a tervek szerint augusztusban elkezdik Szputnyik V néven.
Nyitókép: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Lapértesülés: a magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca vakcináját és a Szputynik V oltást

Az Európai Unióban Magyarországon indulhat meg először az oltás a két vakcinával.

Az Astra Zeneca vakcinája és a Szputnyik V oltás is azonos alapokon nyugvó vakcina. Az oxfordinak is nevezett előbbivel Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. A brit és az orosz gyártó már december 8-a óta tárgyalnak az együttműködésről – írja az Origo.

Az Astra Zeneca oltásából már 2020 végéig 200 millió adagot gyártottak, a mennyiség azóta tovább nőtt, a tervek szerint az engedélyek birtokában havonta akár 200 millió adagot tudnak előállítani. A vakcinában csimpánzokat megfertőző, de emberre teljesen veszélytelenné tett adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe, amely azonosítja, és antitesteket fejleszt ellene.

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfél millió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték, és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.

Az Index nem sokkal korábban azt írta, információi szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését.A portál szerint most már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatai vannak hátra, és ha az NNK-ban is mindent rendben találnak a szakemberek, akkor indulhat a szállítmány Oroszországból.

Mivel Magyarország uniós tagállam, az EU gyógyszerhatóságának kell engedélyt adnia minden itt forgalomba hozott vakcina alkalmazására, de vészhelyzeti sürgősségi eljárásban engedély nélküli termék is forgalmazható ideiglenesen az EU-ban. Csak ebben az esetben a vakcinát forgalomba hozó tagállamot terheli a felelősség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×