eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke beszélget a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatásáról szóló sajtótájékoztató előtt Ópusztaszeren 2020. augusztus 18-án. A magyar megmaradást szolgálná a nemzeti régiók létrejötte az Európai Unióban, ezért létérdek támogatni az erre irányuló aláírásgyűjtést - hangzott el a sajtótájékoztatón.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Most online nagykövetekkel halad előre a székely petíció ügye

Újabb három hónap áll rendelkezésre, hogy összegyűljön a székely petíció kellő számú aláírása, ez idő alatt két ország támogatását kell még megnyerni. A november 7-i határidőre Litvániában és Horvátországban sikerült a támogatókat mozgósítani, február 7-ig pedig leginkább Svédország, Belgium és Szlovénia az esélyes.

A székely kezdeményezés alapgondolata, hogy Európa őshonos kisebbségei, mint a katalánok, a bretonok, a baszkok, a dél-tiroliak, a balti oroszok vagy épp a székelyek, plusz odafigyelést, figyelmet és plusz anyagi támogatást kaphassanak a megmaradásuk érdekében – emlékeztetett az InfoRádióban Pesty László.

Az aláírásgyűjtés első, tavaszi határidejéig a szervezők 1 millió szignót gyűjtöttek össze, illetve a törvény által előírt hét országból hármat sikerült kipipálniuk, Romániát, Szlovákiát, valamint Magyarországot. A koronavírus-járványra tekintettel ugyanakkor lehetőség nyílt a hosszabbításra, ezért a november 7-i, nemrég zárult határidőre a fennmaradó négy országból újabb kettőt tudtak produkálni, Litvániát és Horvátországot. A történet itt azonban nem ér véget, miután

újabb három hónapot adott Brüsszel a maradék két országra, ezeket 2021. február 7-re kell az „asztalra tenniük”.

November 8-án, az őszi határidő másnapján folytatódott is a munka – tette hozzá az Írdalá.hu kampányfőnöke –, meghirdetve az ambassador projektet. Ennek lényege, hogy fölhívják Európa kisebbségeit, illetve a többségi társadalmakat is, amennyiben van erre hajlandóságuk, hogy ők maguk is indítsanak online kampányokat – kreatív tartalmakkal, videókkal, fotókkal, mémekkel –, amire a „demokratikus” közösségi média felületei nagyszerű lehetőséget biztosítanak.

A február 7-i határidőig a legvalószínűbb országok, ahol sikeres lehet az aláírásgyűjtés: Svédország, ahol már a 75 százalékot is teljesítették, valamint Belgium és Szlovénia. Ezeket követi Spanyolország, amely a 60 százalék fölötti eddigi eredményével előkelő helyen van. Pesty László a „kispados” országok között Lettországot és Észtországot említette.

A kampányfőnök egyetértett abban, hogy nagyon nehéz feladat egy polgári kezdeményezés üzenetéről beszélni annak a „hihetetlen kataklizmának” a tükrében, annak a margóján, ami most Európában és az egész világon zajlik. Ezért igyekeznek ezt úgy tenni, hogy

tekintettel vannak a koronavírus-járványra,

és nem csinálnak úgy, mintha az ő ügyük mindent überelne, tette hozzá Pesty László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×