eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Kormánytisztviselők számára rendezett véradás az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2017. június 12-én.
Nyitókép: Soós Lajos

A véradást is nehéz helyzetbe hozta a járvány

A járványügyi korlátozások a véradások szervezését is megnehezítették, csökkent is a vérellátóhoz beérkező vér mennyisége, jelenleg ugyanakkor ez még nem okoz gondot.

Bezártak azok a közöségi terek, oktatási intézmények, ahol rendszeresen szerveztek véradást, sok munkahelyen home office-t vezettek be, így ott is nehezebben érik el a véradókat, ráadásul a véradó kamionok sem működhetnek. Ugyan az országos tisztifőorvos állásfoglalása értelmében a véradás nem számít rendezvénynek, a szigorúbb járványügyi korlátozások bevezetése óta mégis kevesebbet tudnak szervezni, így a begyűjtött vér mennyisége is csökkent – mondta az InfoRádiónak Nagy Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgatóhelyettese.

Vért adni jelenleg a Vérellátó intézeteiben és külső gyűjtőpontokon, például a Vöröskeresztnél lehet. De

a rendelkezések azt is megengedik, hogy egy bevásárlóközpontban szervezzenek ilyen eseményt.

Mivel a vérkészítmények legfeljebb 5 napig tárolhatók, kampányt csak akkor indítanak, ha már ennyi időre elegendő tartalékuk sincs, ha viszont kérik, fontos, hogy a véradók azonnal jelentkezzenek – hangsúlyozza Nagy Sándor.

A vérállátónál szigorú beléptetés, lázmérés után, a járványügyi intézkedések betartásával zajlik a vérvétel. A koronavírus egyébként vérkészítménnyely nem terjed.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×