eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma

Arcok 1956-ból – Hullár Gábor

Az InfoRádió – együttműködésben a Nemzeti Emlékezet Bizottságával – október 23-tól hétköznaponként egy-egy portréval tiszteleg harminc hős és mártír emléke előtt.

Hullár Gábor hentes, tartalékos katonatiszt (1924–1957) – Miskolc, 1957. február 7.

Portré

Hullár Gábor 1924-ben parasztcsaládban született Tiszabercelen, tízen voltak testvérek. Az elemi iskola hat osztályának elvégzését követően szülei mellett dolgozott, később kitanulta a hentes szakmát. 1949-ben bevonult katonának. Az egyéves tiszti iskola elvégzése után, 1950-től alhadnagyként szolgált. 1953-ban leszerelt, előbb hentesként dolgozott, később a Miskolci Vendéglátóipari Vállalatnál helyezkedett el. Megnősült, házasságából egy gyermek született.

1956. október 26-án Miskolcon részt vett a Belügyminisztérium megyei főosztálya épületének elfoglalásában. November 1-jén – mint tartalékos alhadnagyot – behívták nemzetőrnek (több városban ilyen módon igyekeztek megszervezni az új karhatalmat). Az ott kapott fegyvereit november 4-én hazavitte és elrejtette.

December 21-én őrizetbe vették, miután egy házkutatás során megtalálták nála a korábban hazavitt fegyvereket. A nyomozók azzal is meggyanúsították, hogy egy „fehér partizán csoport” tagja – így nevezték azokat a sokszor csupán laza csoportosulásokat, amelyek november 4. után sem mondtak le a fegyveres ellenállás folytatásának lehetőségéről. Bizonyítani ezt ugyanakkor semmivel sem tudták. A nyomozás során ellene vallott az a Szkárosi József is, aki tanúként és minden bizonnyal besúgóként több miskolci ’56-os – így Soltész József, Jakab András és Nagy András – vesztőhelyre juttatásában segédkezett. Más tanú is azt állította róla, hogy december 10-én részt vett a miskolci nyomda előtti tüntetésen. A hatóságok szerint a nyomdával szemben lévő ház házmesterétől követelte a padlás kulcsát, „nyilván abból a célból, hogy onnan a szovjet katonákra és karhatalmi beosztottakra lőjenek”. Hullár végig tagadta, hogy ott lett volna a tüntetésen, azzal védekezett, hogy az ellene valló tanúval régóta haragos viszonyban áll.

A katonai ügyészség fegyver- és lőszerrejtegetés címén emelt vádat ellene, de az eljárás során a hangsúly végig a nyomda előtti tüntetés során játszott szerepén volt. A Budapest Helyőrség Katonai Bíróságának Pinczés István főhadnagy vezette tanácsa az 1957. január 24-én megtartott statáriális tárgyaláson halálra ítélte annak ellenére, hogy a tanúk többsége semmi terhelőt nem tudott róla elmondani, sőt, egy rendőrtiszt arról számolt be, hogy október 26-án Hullár közbelépése mentette meg őt a tömeg haragjától, egy másik pedig kiemelte, hogy amikor a forradalom idején őrizetbe vették, Hullár (aki szomszédja volt) vitt hírt róla családjának, hogy ne aggódjanak miatta. A tárgyalást követő kegyelmi tanácskozáson az ügyész megállapította, hogy Hullár „rendkívül súlyos bűncselekményt követett el, aktívan részt vett az ellenforradalmi megmozdulásokban, több lőfegyvert és lőszert rejtegetett”. A tanács elnöke ennek ellenére kegyelemre javasolta, kérvényét azonban az Elnöki Tanács elutasította. Az ítéletet 1957. február 7-én Miskolcon, a megyei börtön udvarán hajtották végre.

Források és irodalom

  • Hullár Gábor pere Hadtörténelmi Levéltár Budapesti Katonai Bíróság 2066/1957
  • 1956 Kézikönyve III. Megtorlás és emlékezés. A kézikönyv főszerkesztője Hegedűs B. András, a kötetet szerkesztette Kende Péter. 1956-os Intézet. Budapest, 1996.
  • Eörsi László: 1956 mártírjai. 225 kivégzett felkelő. Budapest a forradalom napjaiban. Szentpétery Tibor fotóival. Rubicon-Ház, Budapest, 2006.

Idézetek

Lovas Lajos rendőr százados bírósági vallomása (tárgyalási jegyzőkönyv, 4. oldal): „Október 26-án körülvették a tüntetők a BM épületet, mikor én az ajtón ki akartam menni, körül fogtak, kiabálták, hogy ávós vagyok. Ekkor én igyekeztem megmagyarázni, hogy én nem vagyok ávós, és kérdeztem, hogy van-e valamilyen értelmes ember, akivel beszélni lehet. Ekkor jelentkezett vádlott, akivel bementünk az épületbe, ő kikérdezett, hogy mivel foglalkozom, majd utána azt mondta, jó, elmehet haza. Ezután engem hazakísértek, hogy útközben ne történjen valamilyen bajom.”

Csendon Lajos rendőr százados bírósági vallomása (tárgyalási jegyzőkönyv, 5. oldal): „Engemet az ellenforradalmárok letartóztattak és elvittek Szerencsre. Egy alkalommal éjszaka beszólt valaki a fogdába, és kérdezte, hogy mit üzenek a feleségemnek, mert ő abban az utcában lakik, és elviszi. Mondtam, hogy mondja meg a feleségemnek, hogy élek és hogy menjen el valamilyen ügyvédhez az ügyemmel kapcsolatban. Amikor kiszabadultam hazajöttem, akkor találkoztam Hullárral, ő mondta, hogy ő volt az, aki üzenetet vitte [sic!] a feleségemnek, és azt is mondta, hogy ha esetleg jönnének még zaklatni, úgy szóljak neki, ő majd megvéd engem.”

A kivégzése napján megjelenő hírekből – 1957 február 7.

Népakarat

„A szakszervezeti vezetők mindig tartsák szem előtt, hogy elsősorban azoknak felelősek, akiknek megbízásából viselik tisztségüket"

(...) A francia szervezeti dolgozók azt kívánják, hogy a magyar nép sikeresen építse tovább a szocializmust. (...)

(...) — Igen fontos számunkra, hogy közvetlenül láthattuk és tapasztalhattuk, hogyan élnek a magyar munkások ezekben a napokban, amikor még csak rövid idő telt el az októberi fájdalmas események óta. (…)

Népszabadság

A szocialista egység helyreállításáról tanácskozik az Olasz Szocialista Párt kongresszusa

(…) A szociáldemokraták részéről az utóbbi időben egyre inkább olyan színben tüntetik fel az egyesítés problémáját, hogy annak mind belpolitikai, mint külpolitikai síkon a szociáldemokrata álláspont mellett való felzárkózás alapján kell történnie, méghozzá úgy, hogy a szocialisták szakítsanak a kommunista párttal, még azon az áron is (egyesek persze ebben egyenesen reménykednek), hogy ennek következtében az egyesülésben a szocialista pártnak csupán egy csonkja vesz majd részt, mivel maga a szocialista párt ketté fog válni. (...)

Az Arcok 1956-ból sorozat korábbi cikkei itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×