eur:
393.94
usd:
367.76
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Szél Bernadett független képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szél Bernadett megkapta a kórházi ágyfelszabadítással kapcsolatos adatokat

A független képviselő megkapta a tavaszi miniszteri rendelet alapján elvégzett ágyfelszabadítás adatait: voltak kórházak, ahol a márciusi harmadára esett vissza az ellátott betegek száma áprilisra.

Megkaptam az ágyfelszabadítások kórházi adatait: nem 2 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hanem intézményi szinten ennek akár többszörösét – írta közleményében Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

„Fél éve küzdök azért, hogy végre tisztán lássunk a kórházi ágyfelszabadítások ügyében – áll Szél Bernadett közleményében. – A héten két általam indított perben is sikerrel jártam: az egyikben a bíróság első fokon nekem adott igazat, és a 60 százalékos ágykiürítést megalapozó számítások és háttéranyagok kiadására kötelezte az EMMI-t. A másik ügyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) belátta, hogy a per számára nem nyerhető, ezért kiadta az ágyfoglaltság kórházi szintű adatait. A számok azt mutatják, hogy

áprilisra az ellátott betegek száma sok esetben a márciusi felére-harmadára esett vissza, és számos kórháznak kellett 2 százaléknál több ágyat felszabadítani.

Április 7-én Kásler Miklós miniszteri utasításban rendelte el, hogy az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények teljes ágykapacitásuk minimum 60 százalékát készítsék elő koronavírusos betegek fogadására. (...) A minisztérium és a NEAK csak annyi információt volt hajlandó megosztani a nyilvánossággal, hogy »a kórházi ágyak 58 százaléka már március végén szabad volt«.”

Az ex-LMP-s képviselő szerint a most kiadott adatok a napi ágyfoglaltságot mutatják a fekvőbeteg intézményekben március 14-én, 30-án, április 7-én, 15-én és 19-én. Az adatokból látható, hogy az 58 százalékos átlag mögött óriási intézményi különbségek voltak, és

a legsúlyosabb döntésekre a krónikus fekvőbeteg szakellátásban kényszerültek.

Március végén a krónikus ellátóhelyek kétharmadában 58 százaléknál alacsonyabb volt a szabad ágyak aránya, ötödükben 80 százalék fölötti volt a foglaltság.

Szél szerint „az egészségügy leállítása és a kórházkiürítés szakmaiatlanul és embertelenül zajlott, a kormány pedig sorsára hagyott sok-sok beteg, ellátásra, kezelésre szoruló, vagy műtétre váró embert.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×