INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

szél bernadett

koronavírus-járvány

ágyfelszabadítás

Szél Bernadett független képviselő felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. december 10-én.

Szél Bernadett megkapta a kórházi ágyfelszabadítással kapcsolatos adatokat

Infostart

A független képviselő megkapta a tavaszi miniszteri rendelet alapján elvégzett ágyfelszabadítás adatait: voltak kórházak, ahol a márciusi harmadára esett vissza az ellátott betegek száma áprilisra.

Megkaptam az ágyfelszabadítások kórházi adatait: nem 2 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hanem intézményi szinten ennek akár többszörösét – írta közleményében Szél Bernadett független országgyűlési képviselő.

„Fél éve küzdök azért, hogy végre tisztán lássunk a kórházi ágyfelszabadítások ügyében – áll Szél Bernadett közleményében. – A héten két általam indított perben is sikerrel jártam: az egyikben a bíróság első fokon nekem adott igazat, és a 60 százalékos ágykiürítést megalapozó számítások és háttéranyagok kiadására kötelezte az EMMI-t. A másik ügyben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) belátta, hogy a per számára nem nyerhető, ezért kiadta az ágyfoglaltság kórházi szintű adatait. A számok azt mutatják, hogy

áprilisra az ellátott betegek száma sok esetben a márciusi felére-harmadára esett vissza, és számos kórháznak kellett 2 százaléknál több ágyat felszabadítani.

Április 7-én Kásler Miklós miniszteri utasításban rendelte el, hogy az egészségügyi fekvőbeteg-ellátó intézmények teljes ágykapacitásuk minimum 60 százalékát készítsék elő koronavírusos betegek fogadására. (...) A minisztérium és a NEAK csak annyi információt volt hajlandó megosztani a nyilvánossággal, hogy »a kórházi ágyak 58 százaléka már március végén szabad volt«.”

Az ex-LMP-s képviselő szerint a most kiadott adatok a napi ágyfoglaltságot mutatják a fekvőbeteg intézményekben március 14-én, 30-án, április 7-én, 15-én és 19-én. Az adatokból látható, hogy az 58 százalékos átlag mögött óriási intézményi különbségek voltak, és

a legsúlyosabb döntésekre a krónikus fekvőbeteg szakellátásban kényszerültek.

Március végén a krónikus ellátóhelyek kétharmadában 58 százaléknál alacsonyabb volt a szabad ágyak aránya, ötödükben 80 százalék fölötti volt a foglaltság.

Szél szerint „az egészségügy leállítása és a kórházkiürítés szakmaiatlanul és embertelenül zajlott, a kormány pedig sorsára hagyott sok-sok beteg, ellátásra, kezelésre szoruló, vagy műtétre váró embert.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018