eur:
393.54
usd:
369.13
bux:
65626.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pexels.com

Már a sürgősségi ellátás is fizetős lesz a tb-tartozóknak januártól

Januártól már kötelező lesz a sürgősségi ellátás várható árát is közölni a beteggel az egészségügyben, legalábbis ha a taj-szám alapján hathavi tartozást lát az orvos. A beteg meg fizethet, derült ki egy friss rendeletmódosításból.

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hathavi tb-tartozást halmoznak fel – hívta fel a figyelmet Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója az IME szaklap konferenciáján a Népszava tudósítása szerint. Tavaly az új - idén júliustól hatályba lépett - szabályozás megszavazásakor még azt hangsúlyozta a kormányzat, hogy nem szorulnak ki véglegesen az ellátásból azok, akik hosszabb tb-tartozást halmoznak fel, augusztus végi rendeletében azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy változtatta meg a jogszabályt, hogy a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

Márpedig aki legalább hat hónapig nem fizeti az egyéni egészségügyi szolgáltatási járulék havi 7 ezer forintos összegét, az bizony már elbúcsúzhat az érvényes taj-számtól. Az eredetileg a társadalombiztosítási rendszer potyautasainak kiszűrését célzó szabályozás szerint a tb-tartozást felhalmozók csak az ellátás árának előzetes kifizetése után juthatnak hozzá a halasztható egészségügyi ellátásokhoz - például a szűrővizsgálatokhoz. Ezt az összeget az adott egészségügyi szolgáltató díjszabása alapján számlázzák majd ki, és az elmaradt járulékot is be kell fizetni a NAV számlájára. A sürgősségi ellátás azonban eddig mindenkinek ingyenesen járt.

Az új rendelkezés annyi könnyebbséget ad a pácienseknek, hogy a beteget, illetve a hozzátartozóját már a beavatkozás előtt tájékoztatni kell a várható költségekről, amelyeket azonban elég a beavatkozás után megfizetni - bizonyos esetekben.

Az ellátásért a kórházak annyi pénzt kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának, de maximum 750 ezer forintot.

A sürgősségi ellátás körébe tartoznak például a baleseti sérülések, a mérgezések, a szív- és érrendszeri vagy agyi keringési zavarok, a hőártalmak, az áramütések, a vízi balesetek, az akut hasi katasztrófák. Ezek közös jellemzője, hogy ellátás nélkül néhány perc vagy akár órák alatt visszafordíthatatlan állapotba kerülhet, maradandó károsodást szenvedhet vagy meghalhat a beteg.

Kiss Zsolt NEAK-főigazgató szerint

legkorábban januártól szembesülhetnek a problémával éles helyzetben a betegek, hozzátartozók és az egészségügyi intézmények,

mivel az új társadalombiztosítási szabályozás júliusi hatályba lépését követően ekkorra már kiszűri a NAV, hogy ki és mennyi tartozást halmozott fel az új rendszerben. Akinek összejön a hathavi hátraléka, annak a taj-számát a NEAK kötelezően érvényteleníti, a jogosultság ellenőrzésekor az ő „lámpája” barna színű lesz, és nem kaphat már közfinanszírozott ellátást, az intézmény pedig semmilyen kezelésért nem számlázhat a NEAK-nak.

Ez a szigorítás nem érinti munkavállalókat, akik után fizetnek járulékot, a nyugdíjasokat, a 18 éven aluli gyerekeket, az egyetemi hallgatókat. Főleg azoknak érdemes figyelniük a pontos fizetésre, akik eddig is maguk utalták az egészségügyi szolgáltatási járulékot.

A Népszava által idézett szakértői vélemények szerint ennek beláthatatlan következményei lesznek, főleg akkor, ha a sürgősségire érkező beteg, vagy a hozzátartozója nem kéri az ellátást, mert előre tudja, hogy nem tudja majd kifizetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen átfogó reformra készül az Európai Unió és miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×