eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Műtéteket is végig lehet nézni a Semmelweis Egészség Napokon

A népbetegségek lesznek a Semmelweis Egészség Napok programsorozat következő, július 22-i állomása fókuszában. A népszerű előadássorozatot a járvány miatt ezúttal online tartják – mondta az InfoRádiónak Szijártó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója.

A Semmelweis Egészség Napokon az idén, a korábbiakkal ellentében, személyesen nem lehet részt venni, csak online formában tekinthető meg, miután a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy tavasszal megtartsák – magyarázta az InfoRádiónak Szijártó Attila, de jelezte, ettől még izgalmas témák várnak az érdeklődőkre.

A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának júliusi állomását Gyógyítás tetőtől talpig címmel rendezik meg,

a programok ezúttal is ingyenesek, de regisztrációkötelesek.

Lesznek korhatáros programok is, amelyek a műtéti tartalmak, illetve a felnőtt témák miatt 14 vagy 18 éves kor alatt nem tekinthetők meg, ugyanakkor vannak olyanok, amelyeket már 5-6 éveseknek is előszeretettel ajánlanak.

A Külső Klinikai Tömb klinikái, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztály gazdag programot állított össze: a több tucat interaktív előadás mellett konzultációval, filmvetítéssel és tornával is várják azokat, akik meg szeretnék előzni az egészségügyi problémákat, vagy már egy kialakult betegség miatt fordulnak szakemberhez – olvasható az egyetem honlapján.

A július 22-i programon

több, sokakat érintő népbetegség is fókuszban lesz,

szó lesz egyebek mellett a fej-nyaki daganatok prevenciójáról, a nyelőcső- és vastagbéldaganat terápiás lehetőségről, a prosztata- és az emlőrák szűrésének fontosságáról, a stroke és a demencia megelőzéséről, továbbá a csontritkulásról is, de interaktív segítséget kaphatnak a mozgásszervi problémákkal küzdők is.

A 2020-as év egészségügyi ellátásában új fejezetet nyitott a koronavírus kezelése – teszik hozzá, ezért a Semmelweis Egészség Napok következő alkalmán az érdeklődők megismerhetik azt is, hogyan változtatta meg a betegellátást a Covid-19 járványa, miként lehet segíteni a vírus korai felismerését, és azt is bemutatják az előadók, hogyan befolyásolhatjuk a kórokozó terjedését.

Az ismeretterjesztő előadások mellett a résztvevők

bepillantást nyerhetnek a műtők zárt világába is,

ahol digitálisan végigkövethetnek egy protézisbeültetést. A képalkotó módszerek révén akár a múmiák titkait is megismerhetik, és azt is megtudhatják, hogyan alkalmazhatók a technikai innovációk – például a kiterjesztetett valóság – a műtőasztalon. Aki pedig aktívabban szeretne bekapcsolódni a programokba, az akár ki is próbálhatja az Ortopédiai Klinika munkatársai által bemutatott gerinc-, váll- vagy éppen lúdtalptornát.

Bemutatják azt is, hogy ma egy sebész hogyan tervezi meg a műtétet, milyen technikákat alkalmaz, hogy a kiterjesztett valóság az elérhető képalkotók felhasználásával – komputertomográfia, mágneses rezonancia vizsgálat – hogyan képezhetők le a műtőasztalra, és hogyan segítik a sebészek mindennapi dolgát.

A részletes program és a regisztráció ide kattintva érhető el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×