INFORÁDIÓ
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka

nyugdíjas

koronavírus

operatív törzs

vásárlás

Rendőrök járőröznek a debreceni nagypiacon 2020. április 4-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

Kontraproduktívnak és feleslegesnek tartják a nyugdíjas idősávot

Infostart

A nyugdíjas szervezetek sem támogatják már a 65 év felüliek vásárlási idősávjánák megtartását. A kormány szerdán dönt az ügyben.

Fokozatosan lehetne kivezetne a rendszerből a 65 éven felüliek vásárlási idősávját - mondta a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Juhász László az InfoRádiónak kifejtette: ez szükséges intézkedés volt, amikor bevezették, de a járványveszély csökkenésével lehetne rajta enyhíteni, és szűkíteni vagy lassan meg is szüntetni azt, hogy reggel 9 és 12 óra között csak az idősek mehetnek az élelmiszerüzletekbe, patikákba és drogériákba. Mindezt persze csak úgy, hogy

a maszkviselés kötelező marad, és a távolságot is betartja mindenki.

A szervezet elnöke úgy látja, a mostani idősáv problémát okoz és feszültséget generál idősek és fiatalabbak között

Szintén feleslegesnek és kontraproduktívnak tartja az intézkedés fenntartását a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. Karácsony Mihály szerint most már, hogy lecsengett a járvány,

nincs olyan helyzet, ami miatt fontos lenne az izolációt növelni.

Az elnök úgy látja, az idősáv már nem szolgálja eredeti célját, vagyis az idősek védelmét. Emellett már nem életszerű, hogy csak 9 és 12 között vásárolhatnak be. Most, hogy közeleg a kánikula, a nyugdíjasok is inkább szívesebben vásárolnának be reggel, még a nagy meleg előtt.

Kiemelte: amiatt sem életszerű az intézkedés, hogy a többi üzletben nincs korlátozás, és a közlekedésben is találkozhatnak a fiatalabbak a nyugdíjasokkal.

A kereskedelemben dolgozók is arról számoltak be, hogy egyre többen hagyják figyelmen kívül a nyugdíjasoknak fenntartott vásárlási sávot, ami egyre kellemetlenebb helyzetbe hozza az üzletek dolgozóit, mivel a büntetésektől tartó tulajdonosok tőlük várják a rendelkezések betartatását. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek azt mondta: mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről.

A helyzettel foglalkozik a kormány is. Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján az Infostart kérdésére azt mondta: az idősek védelmében született döntésről várhatóan szerdán határoz a kabinet.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Müller Cecília
 
Juhász László
 
Karácsony Mihály
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018