eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: ismeretlen

Az év végéig nem fizetnek börtönzsúfoltsági kártalanításokat

A dohánytermékek ellenőrzésének hatékonyabbá tételéről és a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetésének felfüggesztéséről fogadott el törvénymódosításokat az Országgyűlés.

Hatékonyabb lehet a dohánytermékek ellenőrzése

Az Országgyűlés 167 igen szavazattal, egyhangúlag döntött annak a jegyzőkönyvnek a kihirdetéséről, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzásellenőrzési keretegyezményéről szól.

Ahogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a törvény ismertetésekor elmondta: a kormány elkötelezett a dohányzáselleni küzdelem mellett, és ennek újabb állomása a csatlakozás jegyzőkönyv.

A jegyzőkönyv legfontosabb rendelkezései a dohánytermékek szállítói láncának ellenőrzésére vonatkoznak. Az illegális kereskedelem visszaszorításáért engedélyezési és ellenőrzési rendszert vezetnek be a dohánytermékek gyártásánál és kereskedelménél, továbbá a dohánytermékek és a gyártásuk során felhasznált berendezések azonosítására szolgáló jelöléseknél. A dokumentum rendelkezik a globális nyomkövetés informatikai rendszerének kiépítéséről is, a rendszernek 2023-tól kell működnie.

A jegyzőkönyv meghatározza azon jogellenes magatartásokat is, amelyekkel szemben a részes államok kötelesek fellépni, továbbá szabályozza a részes államok közötti együttműködést, információ-megosztást.

Az év végéig felfüggesztik a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését

A büntetések, intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvényt módosította a Ház 139 igen szavazattal 8 nem ellenében és 4 tartózkodás mellett.

Az előterjesztő szerint a módosítás célja a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése.

A jogszabály indoklása szerint az állampolgárok igazságérzetét alapjaiban sértette az elmúlt években kialakult "börtönbiznisz", az, hogy elítélt, erőszakos bűnözőknek milliós kártalanításokat ítéltek meg a magyar emberek adójából. A kormány kiemelt célja, hogy felszámolja ezt az igazságtalan gyakorlatot, ezért olyan jogi keretre van szükség, amely megakadályozza, hogy egyes csoportok üzletszerűen visszaéljenek a joggal.

A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvény a börtönzsúfoltsági kártalanításos eljárásokban a kifizetést 2020. június 15-ig felfüggesztette. A felfüggesztés indoka az volt, hogy elegendő idő legyen a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti egyensúly helyreállítására.

Az időközben a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet és az országos védekezés azonban a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos új kártalanítási rendszer kidolgozását nem tette lehetővé. A törvényjavaslat ezért az új szabályozás kidolgozásához szükséges határidő biztosítása érdekében és a veszélyhelyzetre figyelemmel 2020. december 31-ig meghosszabbítja a kifizetések felfüggesztését.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×