INFORÁDIÓ
2022. augusztus 20. szombat
István

érettségi

kormányinfó

gulyás gergely

Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án.

Döntött a kormány, itt vannak az idei érettségi részletei

Infostart

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón bejelentette, milyen speciális szabályok vonatkoznak a koronavírus-járvány miatt idén az érettségi vizsgákra.

 • Az idén érettségizők létszáma 113 ezer, közülük az előre hozott érettségire jelentkezők nem vizsgázhatnak. Azoknak a végzősöknek van lehetőségük érettségizni, akiknek az idén esedékes – ez 83 ezer diákot jelent.
 • A vizsgajelentkezések közül törölték az alsóbb évfolyamos, nem végzős tanulók előrehozott érettségijét, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat, ezekre ugyanis nincs szükség az idei felvételi eljárásban, ezeket később lesz mód pótolni.
 • Megtarthatóak ugyanakkor azok a szintemelő vizsgák, amelyek a felsőoktatási felvételiben való részvételhez szükségesek.
 • Az írásbeli alól felmentéssel rendelkező tanulók szintén szóban vizsgázhatnak.
 • A vizsgák május 4-én kezdődnek és 21-éig tartanak.
 • Kizárólag írásbeli vizsgákat szerveznek. Szóbeli vizsga kizárólag azon vizsgatárgyak esetében lehetséges, amelyeknek középszinten csak szóbeli vizsgarésze van (például hittan), továbbá szóbeli vizsgát kell szervezni testnevelés tantárgyból. Ez kicsivel több mint 3000 diákot érint.
 • Egy helyiségben legfeljebb 10 fő lehet a vizsgán, a másfél méteres távolságot be kell tartani.
 • Ha valamely diák eléri az írásbelin a 12 százalékos teljesítményt, de a 25 százalékost nem, akkor szóbeli vizsgát tehet.
 • Az érettségi lebonyolításakor a tanulók csoportosulása sem engedélyezett.
 • Az első héten, a legtöbb vizsgázót érintő írásbelik a szokásos 8 óra helyett 9 órakor kezdődnek.
 • A vizsgabizottság munkájában, az értekezletek megtartásakor előnyben kell részesíteni az elektronikus kommunikációs formákat.
 • A vizsgák során a helyiségeket fertőtleníteni kell, a vizsgázók és a pedagógusok számára igény szerint maszkot biztosítanak.
 • A kollégiumi elhelyezést az érettségizők számára igény esetén biztosítják, ilyen esetekben, egy szobában egy tanuló helyezhető el.
 • Senkinek nem kötelező érettségiznie: aki a biztonsági előírások ellenére a halasztás mellett dönt, az szeptemberben is vizsgázhat – ez esetben a jövő évi felvételi folyamatba kapcsolódhat be.

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, hogy mivel Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent, így ha most nem tartanák meg az érettségiket, akkor az káoszt okozna a felvételi eljárásban, ami nem megengedhető.

Az OKJ-s képzéseknél, a szakmai vizsgák lebonyolítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja, elsősorban írásban bonyolítják, ott, ahol erre lehetőség van. Erről a minisztérium később ad majd részletesebb tájékoztatást. A Népszava több képzőhelytől úgy értesült, hogy a képzéseket online távoktatással folytatják, a vizsgákat viszont felfüggesztik, és csak a járványveszély elmúltával fognak új vizsgaidőpontokat kiírni.

Változások a felsőoktatásban

Szerdán több, a felsőoktatási felvételit, illetve a záróvizsgákat és a diplomaszerzést is érintő változásról is döntött a kormány. Az intézkedések célja az, hogy a mostani, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben - a nehézségek ellenére is - a lehető legteljesebben szolgálja a rendszer a fiatalok érdekeit - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Felvételi:

 • Az idei általános felsőoktatási felvételi eljárásban a személyes jelenlétet igénylő vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy az személyes érintkezést ne igényeljen, a másfél méteres távolság tartása folyamatosan biztosított legyen.
 • A tanárképzésben a pályaalkalmassági vizsgálatban a jelentkező előzetesen megküldött motivációs levele szolgál alapul, a tanító, konduktor, óvodapedagógus és csecsemő- és kisgyermeknevelő képzés alkalmassági vizsgáján pedig a jelentkező írásbeli nyilatkozata arról, hogy nincs olyan betegsége, vagy más körülmény, amely akadályozná felsőoktatási tanulmányainak folytatását.
 • Bővül a tájékoztatási lehetőség a változások miatt a felvi.hu oldalon.

Záróvizsgák:

 • Kerülni kell a személyes érintkezéseket.
 • A másfél méteres távolság tartására ilyenkor is figyelemmel kell lenni.
 • Lehetővé tették, hogy e vizsgákon ne három, hanem csak két fős legyen a bizottság - ezzel is csökkentve a fertőzés terjedésének kockázatát.

Nyelvvizsgák:

 • Azok esetében, akik most készültek befejezni vagy honosítani a nyelvvizsgájukat, a részeredményt, illetve a külföldi vizsgát kell elfogadni komplex nyelvvizsgának, azaz ezek után jár a középfok esetében a 28, felsőfok esetében pedig 40 pont a felvételi eljárásban.
 • Azok, akik 2020. augusztus 31-ig leteszik vagy már letették a záróvizsgát, mentesülnek a korábban előírt nyelvvizsga-kötelezettség alól, anélkül is megkapják a diplomájukat.
 • Palkovics László innovációs és technológiai miniszter korábban az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy a nyelvvizsgakedvezmény nem csak a beragadt diplomákat érinti.
 • A HÖOK korábban közölte: a nyelvvizsga hiányában átvehető diploma az egyetemi és főiskolai, alap- és mesterszakos végzettségekre egyaránt érvényes.

Arra kérték az oktatási intéznényeket, hogy az oklevelek kiállítását haladéktalanul kezdjék meg. Schanta Tamás hozzátette: ehhez a kormány természetesen minden technikai segítséget megad az Oktatási Hivatal közreműködésével.

A hallgatókat, volt hallgatókat az adott egyetem, főiskola fogja értesíteni a részletekről, és természetesen a diploma átvétele során is kerülni kell a személyes kontaktust.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Gulyás Gergely az érettségiről a Kormányinfón
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018