INFORÁDIÓ
2022. október 1. szombat
Malvin

nemzeti alaptanterv

kásler miklós

iskola

oktatás

emmi

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatót tart a módosított Nemzeti alaptantervről az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 31-én.

Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv

Infostart / MTI

Elkészült a módosított Nemzeti alaptanterv – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós úgy fogalmazott: a módosított NAT „a jelennek és a jövőnek készült és a múlt értékeire épít”.

A miniszter kiemelte: a módosított NAT ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást.

A módosított NATminden magyar gyermeknek lakóhelytől, társadalmi és szociális helyzettől függetlenül biztosítani kívánja ugyanazokat a lehetőségeket

– szögezte le a miniszter, hozzátéve: a tanterv kitér azon ismeretekre, amelyek a harmonikus családi élet kialakításához szükségesek. A tárca vezetője célként jelölte meg, hogy a hagyományos, európai értékeket és modern oktatást ötvöző magyar oktatás, és a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek.

A módosított dokumentum a humán tárgyak esetében új tartalmakkal, szerkezettel, modern eszközökkel járul hozzá a nemzeti önazonosság kialakításához – tette hozzá. A természettudományos tárgyak esetében pedig „sience-típusú” tananyagot állítottak össze, hogy a diákok érdeklődését még inkább elnyerjék. Az idegennyelv-oktatásban az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel szeretnék növelni az eredményességet, továbbá meg kívánják teremteni a digitális kultúra és a modern munkaerő-piaci elvárások egységét.

A módosított NAT csökkentheti a lemorzsolódást is, a végzettség nélküli iskolaelhagyást – jegyezte meg végezetül.

Hajnal Gabriella, miniszteri biztos úgy fogalmazott:

a módosított NAT középpontjában a gyermek és a pedagógus áll.

És nem állt feje tetejére az oktatás, meghagyták a tantárgyi struktúrát, a módosított NAT pedig zökkenőmentesen bevezethető – tette hozzá az InfoRádiónak nyilatkozva.

Csökken a tanulók óraszáma, és a korábbi szabályozástól eltérően évfolyamonként meghatározzák a diákok maximális heti óraszámát. Az alsó tagozat első három évében ez 24 óra lesz, amiből 22 a kötelező. Jelezte, hogy a maximumban már benne van a heti öt testnevelés óra is.

A 11-12. évfolyamon összesen a maximum óraszám 34 óra lesz, a kötelező ebből 11. évfolyamon 25, a 12. évfolyamon 24 óra. Ehhez jön még négy kötelezően választható tárgy, a korábbi fakultációknak megfelelően, illetve választható tárgyként négy illetve öt óra plusz.

Cáfolta, hogy megszűnnének tantárgyak, így a médiaismeret, mint kötelezően választható tárgy is megmarad, mostantól két évfolyamon is lehet majd tanulni. A 8. és 12. évfolyamon jelenik meg az állampolgári ismeretek, amely gyakorlatorientált információkat kíván közvetíteni, így például megtanulják a diákok, hogyan kell használni az ügyfélkaput.

A digitális kultúra, a korábbi informatika, valamint a technika tantárgyak is megújulnak.

Lehetőség lesz a természettudomány elnevezésű integrált tárggyal kiváltani a kémia, fizika és biológia tárgyakat, és tartalmi megújuláson esett át a magyar nyelv és irodalom, a történelem, az ének-zene tárgyak.

Elkészültek az új kerettantervek is, amelyeket a minisztérium és az Oktatási Hivatal honlapján napokon belül közzé tesznek. Az átdolgozott tankönyvek is időben rendelkezésre állnak majd – ígérte a miniszteri biztos.

A kiosztott háttéranyag szerint a tankönyvellátás felkészült a változások kezelésére, zavartalan lesz az ellátás a következő tanévre is.

A módosított NAT az

1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben a 2020/2021-es tanévtől lép életbe,

illetve a hat évfolyamos gimnáziumok 7. évfolyamán.

Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár közölte, a módosított dokumentum további feladatokat ad majd a pedagógusképzés és továbbképzés területén. A megváltozott tartalmakra megfelelően fel kell készíteni a pedagógusokat – hangsúlyozta.

A változások az érettségi szabályozását is érintik

majd, a vonatkozó pontokat az év második felében rendezni kívánják.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Elkészült a NAT módosítása
 
Elkészült a NAT módosítása – Hajnal Gabriella, miniszteri biztos
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018