INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

oktatás

elnéptelenedés

falvak

foktő

Félév végén az oktatás is megszűnik Foktőn

Félév végén az oktatás is megszűnik Foktőn

Infostart

Év közben szűnik meg az alsó tagozat, az utolsó nyolc gyerek is kalocsai iskolába jár majd.

Idén január végén megszűnik – egyelőre csak – az oktatás a foktői általános iskolában - írta a baon.hu. A polgármester, Bakai Károly szerint évek óta hiába küzdött a település az iskola megtartásáért, a felújítások, fejlesztések - mint a digitális táblák és számítógépek - és a kedvezmények - ingyenes étkezést, tankönyvet és úszásoktatást, utóbbihoz az utaztatást is megoldották - ellenére is egyre több gyermeket írattak be a szülők a közeli Kalocsa iskoláiba.

"Persze, annak a szülőnek is igazat kell adni, aki a városban dolgozott, könnyebben hozta-vitte a gyereket, vagy úgy gondolta, hogy a nagy létszámú, de mégiscsak városi iskolában nagyobb és sokrétűbb tudásra tehet szert gyermeke. Pedig nagyon sok olyan ember van, aki Foktőn végzett, eredményesen továbbtanult és megállta a helyét az életben, több híres ember is akad közöttük" – mondta a lapnak a polgármester.

A tanulólétszám olyan gyorsan csökkent, miután a Klik fenntartásába került az iskola, hogy 2019 szeptemberében nyolc fővel kezdődött meg a tanítás. A nyolc alsós egy osztályban összevontan tanult. Idén januárban a szülők úgy döntöttek – a Klik kezdeményezésére –, hogy elviszik a gyerekeket, akik a jövőben kalocsai iskolákban folytatják tanulmányaikat – tette hozzá a település vezetője.

Szavai szerint a környéken több település is hasonló problémákkal küzd, leszámítva azokat, ahol a katolikus egyház átvette az iskola fenntartását - mint Szakmáron és Géderlakon.

Az újságnak Sárosi Magdolna, a Klik vezetője elmondta, hogy a jelenlegi lépés még nem jelent iskolabezárást, egyelőre az oktatás megszűnéséről van szó. Ha áprilisban Foktőn lesz nyolc fő elsős beiratkozó a 2020–2021-es tanévre és a szülők igénylik, akkor ismét benépesülhet a foktői iskola, mely eddig is a kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola tagintézményeként működött, egy helybeli és több Kalocsáról kijáró pedagógus közreműködésével.

A félévkor történő váltást pedig az indokolta, hogy a tagintézmény-vezető felmondott és december 31-ével megszűnt a munkaviszonya. A jelenleg Foktőn tanuló nyolc gyermeket pedig a Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Általános Iskolája átveszi második félévtől. Itt már az összevont csoportos tanítás helyett mindannyian az életkoruknak megfelelő osztályba kerülhetnek.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018