INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

védelmi beszerzési ügynökség

vbü

biztonságpolitika

védelmi kiadások

fegyvervásárlás

Beindul a magyar védelmi beszerzésekért felelős csúcsszerv

Beindul a magyar védelmi beszerzésekért felelős csúcsszerv

Infostart

Egy év végi törvénymódosítással és kormányrendelettel hozták létre, a Zrínyi 2026 program sikerének, valamint a biztonsági helyzet változásának nyomán.

A napokban kezdi meg munkáját az összes tárca és érintett terület védelmi beszerzést koordináló új csúcsszerv, a Védelmi Beszerzési Ügynökség (VBÜ) - értesült a Magyar Nemzet.

A lap felidézi: nagymérvű fejlesztés kezdődött a honvédelem területén 2016-ban elindított Zrínyi 2026 modernizációs programmal: százmilliárd forintos nagyságrendben születtek régóta esedékes, a katonák által nagyon várt beszerzési döntések. Számos szerződést írtak alá, A319 és Falcon 7X szállító repülőgépek, H145M könnyű és H225M közepes többcélú helikopterek, Carl Gustaf páncéltörő fegyverek, Leopard 2 harckocsik, PzH2000 önjáró lövegek, légvédelmi rakéta vezetési rendszer megvásárlásáról. Szintén megkezdődött a rendszerváltást követően leépített hazai hadiipar feltámasztása. Cseh licensz alapján kézifegyverek előállítása indult meg egy új kiskunfélegyházi üzemben, a magyar állam pedig tavaly év végén megvásárolt egy neves osztrák aknavetőgyárat.

Időközben azonban úgy látták, hogy a korábbi "hiánygazdálkodáshoz" idomult beszerzési rendszer, a biztonság területén érintett tárcák és szervezetek különálló, szétforgácsolt beszerzési mechanizmusai nem felelnek meg sem a nagyívű stratégiai szándéknak, sem a konjunktúra követelményeinek.

Ezért hozták létre a "központi beszerzés szervét", a Védelmi Beszerzési Ügynökséget, melynek illetékességi területe a december 20-án kiadott 329/2019. kormányrendelet szövege szerint lényegében a Honvédelmi Minisztérium mellett a Belügyminisztérium, illetve jószerével minden, biztonsági területen érintett állami szerv beszerzéseire kiterjed.

A Védelmi Beszerzési Ügynökség tulajdonosi joggyakorlója Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizációért 2018 nyara óta felelős kormánybiztos. Maróthnak a Honvédelmi Minisztérium nemzeti fegyverzeti igazgatójaként nagy szerepe volt a 2016-ban útnak indított Zrínyi 2026 honvédelmi- és haderőfejlesztési program első, nagy volumenű beszerzéseinek elindításában.

Nyitókép: honvedelem.hu
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018