INFORÁDIÓ 
2020. február 25. kedd
Mátyás

télies útviszonyok

sebesség

téli gumi

fagy

jeges út

vezetés

Két titokra hívja fel az autósok figyelmét a szakértő

Két titokra hívja fel az autósok figyelmét a szakértő

A télies útviszonyok fokozott figyelmet követelnek vezetés közben is – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak nyilatkozó közlekedésbiztonsági szakértő.

A téli idő ismételt beköszöntével az egyik legfontosabb, hogy aki még mindig nem cserélte le a nyári gumiját, mihamarabb tegye meg – emelte ki Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő, hozzátéve: természetesen a téli gumik sem képesek a csodára, viszont még mindig sokkal komfortosabb vezetési lehetőségeket nyújtanak, mint a nyáriak. Ezeknek köszönhetően nehezebben csúszik meg a jármű, rövidebb úton képes megállni fékezéskor, ahogyan az elindulás is könnyebb.

Ugyancsak a vezetés biztonságát szolgálja a megfelelő sebesség, alacsonyabb tempót kell választani, mint a nyári és száraz útviszonyok közepette. Fontos továbbá a hosszabb utak előtt a fékek ellenőrzése, olyan körülmények között, ahol sem magunkban, sem másban nem tehetünk kárt. Kipróbálni, hogy hol vannak a határok egy erősebb fékezésnél, amikor már megcsúszik az autó.

Pausz Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy a kedvező útviszonyoknál az előzés és sávváltás alkalmával megszokott hirtelen kormánymozdulatokkal történő vezetést el kell felejteni, ugyanis télen ennek nagy valószínűséggel ugyancsak megcsúszás lesz a vége.

Az egyik legveszélyesebb – folytatta a közlekedésbiztonsági szakértő –, amikor jegessé válik az útfelület, ráadásul bizonyos szakaszokon jobban, míg másokon kevésbé, például a hidakon nagyobb valószínűséggel fagy fel az esetleges csapadék. Tehát két titok van – ismételte meg a szakember –. a figyelem és a sebesség megfelelő megválasztása.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Vezetéstechnikai szabályok télen
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018