eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin
Viaszpecsét az egyik felnyitott végrendeleten a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában, Szolnokon 2019. január 31-én. Az intézetben a Kisújszállás város közigazgatási iratai közt fellelt, az 1840-es évekből származó végrendeleteket a sajtó jelenlétében nyitották fel.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Nem álom, hogy feltárjuk a múltunkat - nagyot robbant a levéltár

A Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen címmel családtörténet-kutatást népszerűsítő és segítő projektet indít. A családtörténet-kutató kurzusokról és levéltár-pedagógiai órákról Kovács Eleonóra főlevéltáros, projektvezető beszélt az InfoRádióban.

A Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai évek óta azt tapasztalják: a legtöbben abból a célból keresik fel az intézményt, hogy családtörténetkutatást folytassanak.

"Nem is véletlenül mondom a családtörténet szót, és nem a családfakutatást.

Mindenki az anyakönyvekkel kezdi, de aztán ahogy rákapnak az ízére, egyre több és több dokumentumot fedeznek fel. Magyarországon ez egy nagyon népszerű foglalatosság, többéves szenvedély"

- mondta el az InfoRádióban Kovács Eleonóra főlevéltáros.

Az új projektről szólva annak vezetője elmondta: minimum 3 évre terveznek.

"Az első és legfontosabb a felnőtteknek szóló családtörténeti kurzusok, illetve a felső tagozatos és gimnazista diákoknak szóló leváltár-pedagógiai órák megtartása. Ezek már most ősszel elindulnak, megyénként és az országos levéltárban is. Később pedig más projektelemek is épülnek rájuk: kiadványokat osztunk meg, adatbázis-építéssel is jelentkezünk a legmodernebb csatornák segítségével" - ígérte Kovács Eleonóra.

A kutatóknak azt szokták javasolni, hogy először otthon, a "családi kincsesládikóban" nézzenek körül, mert abból is elég sok mindent meg lehet tudni. Indulásként összegezzék az adatokat, hogy legyen valamilyen kiindulási alap.

A levéltárban aztán érdemes először a mesterségekkel kapcsolatban a céhes anyagokban, valamint például a katonáskodási iratok között szétnézni, a felmenők ugyanis lehettek valamilyen egyesület tagjai, lehetett társadalmi szerepvállalásuk.

"Ha megnézünk egy végrendeletet, abból is nagyon sok információ kiderül, nemcsak a rendelkezőről, hanem az egész rokonságról, az anyagi kultúráról, az életmódról" - tette hozzá a projektvezető.

A levéltár létrehozott egy Facebook-oldalt, ami a Hetedíziglen nevet viseli, itt bárki megtalálhatja az információkat. Minden intézmény más időpontban indítja ősszel a foglalkozásokat, amik általában 5 alkalmasak, de ha valaki nem fér be, újraindulnak, és ismét lehet jelentkezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×