eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Parlagfű egy XIII. kerületi telken, ahol a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület bejárást tartott. Jelenleg 20 milliárd forintot fordítanak csak a parlagfű okozta allergia tüneteit csillapító gyógyszerekre, ennek kétszeresét a kezelésre, és táppénzre. A tünetek minden harmadik embert érintenek, az allergiások száma rohamosan nőtt az elmúlt években. Az erősen fertőzött terület nagysága meghaladja a 700 ezer hektárt.
Nyitókép: Mohai Balázs

Augusztus közepére már sehol sem lesz menekvés

Az Alföldön már tüneteket is okozhat a parlagfűpollen megnövekedett szintje a levegőben, fokozatosan elkezdődik a parlagfűszezon. Magyarországon évente mintegy 20 ezer új beteggel nő az allergiások száma, de ebbe nemcsak a parlagfű, hanem más allergiák is beletartoznak.

A parlagfű pollenkoncentrációja az ország jelentős részén egyelőre alacsony, ugyanakkor az Alföld déli és keleti területén egyre többfelé fordulhat elő tüneteket okozó, közepes színt – figyelmeztetett Szigeti Tamás. A szezon viszont gyengébb lehet a megszokottnál, tette hozzá a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője

A hűvösebb májusnak, valamint a nyár kezdetén tapasztalt melegebb és szárazabb időnek köszönhetően későbbre tolódott a parlagfű pollenszezonja.

Augusztus közepén már az ország bármely területén elérheti a tüneteket okozó szintet,

csúcspontja pedig szeptember elején várható, végül október közepére fokozatosan szűnik meg a parlagfűpollenek jelenléte, ismertette a szakember.

Az érintettek a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő honlapján tájékozódhatnak az aktuális és várható pollenhelyzetről, és elkészítettek egy úgynevezett pollennaptárt is, ahol szintén az éppen aktuális pollenszennyezettségről kaphatnak további információt az allergiások.

Összesen kétmillió allergiás lehet

Egy-két héttel a tüneteket okozó pollenkoncentráció megjelenése előtt érdemes elkezdeni szedni az allergiagyógyszert, amelyek jellemzően egy hét alatt fejtik ki teljes hatásukat – hívta fel a figyelmet Nékám Kristóf allergológus. Azoknak, aki hosszabb ideje allergiásak, azoknál az érzékenységi küszöb már nagyon alacsony, és már néhány szem pollen után is lehetnek tüneteik, amit a környezetszennyeződés nagyon föl tud fokozni, ismertette a szakember. A szennyező részecskék ugyanis a nyálkahártyán gyulladást keltenek, valamint a ráragadnak a pollenre, sőt a pollen felszínét is fel tudják törni, amitől "agresszívebb" hatásúak lesznek a pollenek.

Az új allergiások száma évente 20 ezerre tehető, igaz, ide nem kizárólag a pollenallergiásak tartoznak,

Magyarországon pedig jelenleg a kétmilliót is elérheti azoknak a száma, akiknél időről időre valamilyen tünet jelentkezik, ismertette Nékám Kristóf. Bár nincs "védett korosztály", hatvan év fölött ritkán alakul már ki új allergia, tette hozzá.

Az allergológus arra is rámutatott, hogy az allergia erősségét a földrajzi elhelyezkedés is befolyásolja, 600 méteres magasságnál fölött például a parlagfű már nem nő meg. Ennek köszönhetően Eger és Kecskemét között az allergiások számát tekintve 3-szoros a különbség. E körülmények ismerete egyébként az ellátás szempontjából is lényeges.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×